V Mestnem kinu Domžale so vrteli Sufražetke

V Mestnem kinu Domžale so v četrtek, 10. marca 2016, vrteli film, ki prikazuje zgodbo po resničnih dogajanjih v Angliji takoj po prvi svetovni vojni. Zgodovinska drama o mladi politični aktivistki Maude Watts in njeni vedno večji vpletenosti v gibanju za enakopravnost žensk v Angliji 19. stoletja.

Zgodovinska politična drama se osredotoča na žensko gibanje sufražetk v poznem 19. stoletju. Spremljamo mlado politično aktivistko Maude Watts (igra jo Carey Mulligan) in njeno vedno večjo vpletenost v gibanju za volilno pravico in enakopravnost žensk, ki ga je vodila Emmeline Pankhurst (Meryl Streep). Ta je po ustanovitvi sufražetk nekaj časa preživela v zaporu zaradi napada na policista, kasneje pa je igrala pomembno vlogo pri zakonu , ki je leta 1918 reformiral angleški volilni system (Representation of the People Act). Emmeline je umrla le nekaj tednov pred potrditvijo volilne pravice za ženske, starejše od 21 let.

Po filmu je sledil pogovor z raziskovalko in redno profesorico na Filozofski fakulteti v Ljubljani, Milico, Antić Gaber. Pogovor je vodila direktorica Kulturnega doma Franca Bernika Cveta Zalokar. Zanimiv pogovor se je vrtel o vsebini filma, pa tudi o zdajšnjih časih po svetu in doma.

"Spremembe se dogajajo, vendar zelo počasi in še naprej bodo šle počasi. Prav zaradi teh zelo zakoreninjenih pričakovanj o tem, kdo lahko kaj počne, kdo se lahko kje pojavlja in kaj je lahko za koga dobro. Tudi veliko žensk to sprejema. Če o tem podvomijo, pa ne bodo sprejete v družbi. Ker manjšina ne pristaja na to, se dogajajo preboji, vendar so redki … " , je med drugim dejala profesorica Milica Antić Gaber

Je raziskovalka in redna profesorica na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Predava na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Strokovno deluje na področjih ženskih študij in feministične teorije, feministične politične teorije, žensk v politiki, spola in globalizacije, spola in nasilja, spola in telesa, spola in migracij ter spola in edukacije. Je vztrajna zagovornica večje participacije žensk v politiki in (človekovih) pravic ranljivih družbenih skupin. Od leta 2010 je predsednica Slovenskega sociološkega društva.

Več o pogovoru pa si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi