V Mengšu že stoji

Tudi letos pred prvomajskimi prazniki že strumno stoji na svojem mestu v središču Mengša in bo Mengšane ter ostale obiskovalce pozdravljal vse do konca meseca junija. Govorimo o velikem mlaju pred gasilskim domom v Mengšu, ki so ga s skupnimi močmi in to na roke postavili gasilci PGD Mengeš, PGD Topole in PGD Loka pri Mengšu.

Postavljanje mlaja ob prvem maju ima v Mengšu že dolgo tradicijo, saj so s tem začeli že pred prvo svetovno vojno. Vedno pa ga postavijo po starih običajih in na roke, brez pomoči sodobne mehanizacije. Od samostojnosti dalje pa so to tradicijo v svoje roke vzeli gasilci Gasilske zveze Mengeš, ki vsako leto poskrbijo, da mlaj stoji na svojem mestu.

Ker so v Gasilski zvezi Mengeš tri gasilska društva, ima vsako leto drugo društvo nalogo, da poskrbi za mlaj, da je ob točno določenem dnevu pripravljen za postavitev. Letos je ta naloga pripadla loškim gasilcem, ki so priskrbeli več kot trideset metrov dolgo smreko.

Dan »D« je bil v četrtek, 24. aprila 2014, ko se je pozno popoldne pred gasilskim domom v Mengšu zbralo lepo število gasilcev, ki so pod budnim očesom poveljnika PGD Mengeš, Tomaža Žargija začeli postavljati mlaj. Seveda morajo sodelujoči pri tem delovati enotno, da lahko varno postavijo mlaj. Postopek postavljanja mlaja pa traja kar kakšno dobro uro. Tako kot vsako leto, postavljanje mlaja budno spremljajo tudi gasilski veterani, ki so svoje veščine tradicije postavljanja mlaja predali mlajši generaciji.

Avtor: Miha Ulčar; Foto,video: Miro Pivar
Tagi