V Mengšu na slavnostni akademiji podelili priznanja za uspešno in dolgoletno delo v ljubiteljski kulturni dejavnosti

8. februar leta 1849 je dan, ko se je od zemeljskega življenja poslovil dr. France Prešeren. Ta dan je že tradicionalno rezerviran za kulturo, zato se ga drži ime slovenski kulturni (in državni) praznik. Prešernov dan sicer praznujemo že od leta 1945, dela prost dan pa je postal šele po osamosvojitvi. Praznik  v čast velikemu pesniku, kot tudi vsem kulturnim ustvarjalcem, so v večini slovenskih krajih obeležili s kulturnimi dogodki in proslavami. Na sam praznični dan pa bodo na široko svoja vrata odprli tudi številni muzeji, galerije in kulturne ustanove širom po Sloveniji. 

Slavnostne akademije ob slovenskem kulturnem prazniku so se minule dni vrstile po vseh manjših in večjih krajih. V petek, 7. februarja 2020, so slavnostno akademijo pripravili tudi v Kulturnem domu v Mengšu, sooblikovali pa so jo člani Zveze kulturnih društev Občine Mengeš in mladi mengeški glasbeniki. Slavnostne akademije sta se udeležila tudi župan Občine Mengeš Franc Jerič ter podžupan Bogo Ropotar.

Za uvod v slavnostno akademijo je poskrbela Mengeška Godba, ki je pred mengeškim hramom kulture zaigrala nekaj skladb, na sami prireditvi pa so nastopili Orkester Mihaelove strune pod vodstvom Hervina Jakončiča, recitatorji Kaja Ručigaj, Zala Svete, Maja Keržič, Rok Burja, Vida Brojan, Matjaž Repnik in učenci Osnovne šole Mengeš. Na okrogli mizi v okviru prireditve je Maja Keržič s slovenskim literarnim zgodovinarjem in verzologom prof. dr. Aleksandrom Bjelčevičem, profesorjem slovenske književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani, spregovorila nekaj besed o Francetu Prešernu ter tudi o mengeškem rojaku Janezu Trdini, katerega letos mineva 170-letnica rojstva.

Ob koncu slavnostne akademije je Nataša Vrhovnik Jerič, predsednica Zveze kulturnih društev občine Mengeš, podelila priznanja za uspešno dolgoletno delo v ljubiteljski kulturni dejavnosti. Srebrno priznanje je prejel Lojze Burja, bronasto priznanje Zorka Požar, listino Zveze kulturnih društev občine Mengeš pa je prejela Veteranska sekcija Mengeške godbe. Zlato priznanje je prejela Stanka Kač, ki ji bo priznanje podeljeno naknadno.

Ekipa Domžalca vsem bralcem želi vesel dan kulture. In če je le možno, se udeležite kakšnega izmed dogodkov, ki se bodo zvrstili danes ali pa obiščete kakšen muzej oziroma kakšno galerijo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi