V Mengšu gostili revijo odraslih cerkvenih pevskih zborov domžalske dekanije

Ena najlepših in najbolj ganljivih pripovedi o svetnikih v krščanskem starem veku govori o mladi kristjanki Ceciliji, ki še danes spada med najbolj priljubljene ljudske svetnike. Častimo jo kot zavetnico glasbe, saj naj bi, kot pravi pasijon, na poročni slovesnosti v svojem srcu opevala Boga: »Medtem, ko so zvenele orgle, je devica Cecilija v svojem srcu pela samo k Bogu …« Sveta Cecilija goduje 22. novembra, takrat se zaključuje leto za cerkvene pevce in zbore. Začne se pa že novo zborovsko pevsko leto na prvo adventno nedeljo, ki letos pride na 1. 12., ko bomo na adventnem venčku prižgali prvo lučko in tako vse do četrte adventne nedelje, ko bo prižgana največja luč, luč v Betlehemu, kjer se rodi Božje dete Jezus.

V nedeljo, 24. novembra 2019, je v cerkvi sv. Mihaela v župniji Mengeš potekala revija odraslih cerkvenih pevskih zborov domžalske dekanije. Revija poteka vsako leto okoli godu Svete Cecilije, zavetnice pevk in pevcev, organistov solistične ter zborovske glasbe. Za uvod v revijo zborov je poskrbel prof, Gregor Klančič, ki je na orgle izvedel uvodni preludij Karla Jenkinsa: Celebratio.

Uvodni pozdravni nagovor vsem pevkam in pevcem je prebrala Majda Hribar, ki je med drugim dejala: »Hvalimo Gospoda v njegovem svetišču, hvalimo ga na nebesnem svodu njegove moči, Kristusa Kralja vesoljstva. Hvalimo ga  s harfo in citrami, slavimo ga s pesmijo iz vseh grl, danes, tukaj in zdaj. Pevke in pevci domžalske dekanije smo se zbrali, da pojoč v čast naše zavetnice sv. Cecilije zaključimo cerkveno leto… Pravijo, da kdor poje, dvakrat moli in mislim, da je tudi zbrano poslušanje pesmi   kot molitev, tiha in zaupna.«

Na reviji je sodelovalo dvanajst zborov, ki so se predstavljali sami, zapeli pa so po dve pesmi skladateljev cerkvene glasbe, ki so imeli v preteklem letu jubileje. Obiskovalcem revije so na projekcijskem platnu prikazali skladatelje, katerih pesmi so zbori izvajali:  Matija Tomc, Emil Hochreiter, France Gačnik, Keit Hamptom, Edwin R. Hawkins, Franz Schubert, Josip Pavčič, Stanko Grabnar, Leopold Belar, Lojze Mav, Jože Klemečič, Martin Železnik, Stanko Premrl in Vinko Vodopivec.   

Ob koncu pa so združeni zbori pod vodstvom zborovodje prof. Gregorja Klančiča in ob spremljavi organista Uroša Urbanije zapeli še tri skupne pesmi. Okoli dvesto pevk in pevcev iz devetih župnij se je predstavilo v petju cerkvene zborovske glasbe različnih skladateljev. Zelo lepa, velika in akustična cerkev svetega Mihaela v Mengšu je zborovskemu petju pridala svojo vrednost, saj so odlično zapete pesmi valovale med stenami cerkvene ladje in še bolj razširile vrednost glasov.

Na letošnji reviji odraslih cerkvenih pevskih zborov dekanije Domžale so se predstavili Odrasli pevski zbor župnije Jarše (zborovodkinja Katarina Pirnat, organist Peter Pogačar), Vokalno instrumentalna skupina sv. Mihaela župnije Mengeš (zborovodja Andreja Polanec, organist Uroš Urbanija, trobenta Franc Kompare), Mešani pevski zbor župnije Dob, (zborovodja Marko Starbek, solisti Marjeta Kotar in Tina Grad, električna kitara Miha Gornik, bas kitara Jure Krafogel, tolkala Ambrož Štih, klaviature Jana Lamberšek Starbek), Pevski zbor župnije Krašnja (zborovodja Marko Jutršek, Mešani pevski zbor sv. Jožefa župnije Vir (zborovodkinja Meta Prelovšek, organist Boštjan Černe), Mešani pevski zbor župnije Trzin  (zborovodja in organist Franci Banko), Cerkveni pevski zbor župnije Brdo pri Lukovici (zborovodja Matevž Kink, organist Matjaž Pestotnik), Moški pevski zbor Župnije Moravče (zborovodja Alojz Štefan), Mešani pevski zbor Marijinega vnebovzetja župnije Domžale (zborovodkinja Ksenija Kozjek, organist Anže Kozjek), Mešani pevski zbor župnije Mengeš (zborovodja Neža Hribar), Cerkveni mešani zbor župnije Moravče (solist Milan Kunavar, zborovodja Dominik Štefan) ter Mešani pevski zbor sv. Mihaela župnije Mengeš (zborovodja Andrej Levec, organistka Ana Kešnar).

Marko Košir, mengeški župnik in animator cerkvene zborovske glasbe, se je ob koncu zahvalil vsem zborom, ki so se v tako velikem številu udeležili revije. Odličen koncert, pesmi za vse okuse poslušalcev, to je nekaj, za kar živijo pevke in pevci. Poslušalcem dati sporočilo v pesmi, če pa zapoješ še doživeto, ob spremljavi zvonjenja zvonov v cerkvenem turnu in to ob pesmi »POVSOD BOGA«, si naredil vse.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi