V Lukovici gostili Zvonariado

Mešani pevski zbor Šentviški zvon je v soboto, 18. maja 2019, v  Kulturnem domu Janka Kersnika v Lukovici pripravil tradicionalno srečanje pevskih zborov in vokalnih skupin z imenom Zvon iz vse Slovenije. Zvonariada poteka vsako leto v drugem kraju, kjer deluje pevski zbor, ki nosi ime Zvon. Čeprav je pevskih zborov s tem imenom v Sloveniji kar nekaj, se je povabilu na 21. Zvonariado odzvalo šest zborov in vokalnih skupin. Na koncertu smo lahko slišali odlične izvedbe slovenskih in nekaj tujih pesmi, ki so jih pevke in pevci pod taktirkami svojih zborovodij izvajali z občutkom.

Prireditev, ki jo je vodila Helena Urbanija je odprlo Pevsko društvo Zvon Šmartno pri Litiji, ki deluje po vodstvom zborovodkinje Marije Celestina. Pevke in pevci tega zbora zase pravijo, da je marsikateri zvon utihnil v letih prejšnjega sistema, a tega zvona ni nikoli nikomur uspelo utišati! Zbor Zvon ima kar 130-letno tradicijo in je po zaslugi njihovih članic in članov danes drugi najstarejši zbor v slovenskem prostoru.

Moški komorni zbor Mengeški zvon, ki deluje pod vodstvom zborovodje Anžeta Hribarja, je začel delovati leta 1975. “Petje je kot molitev, ki nas spremlja skozi življenje. Naj Bog ohranja naše prijateljstvo in ljubezen do petja in naj bo v zgled še prihodnjim generacijam,” je misel pod katero možje in fantje Mengeškega zvona ustvarjajo in prepevajo še danes.

Mešani pevski zbor Zvon Muta, ki deluje pod vodstvom zborovodkinj Rine Repnik in Alje Krušič, je bil ustanovljen leta 1997 in sicer na temeljih moškega pevskega zbora z istim imenom.  V svoj pevski program vključujejo dela domačih in tujih avtorjev, radi zapojejo domačo slovensko pesem, črnsko duhovno ali povsem moderno skladbo. Mešane generacije v zboru združuje ljubezen do petja in skupnega druženja. Poleg svojih letnih koncertov, revije, nastopov v domačem kraju in izven njega, v svojo pevsko sezono redno uvrščajo Zvonariado. Imajo posluh za dobrodelne dogodke in radi pomagajo.

Moški pevski zbor Savinjski zvon, ki deluje pod vodstvom zborovodkinje Metke Jagodic Pogačar, je začel leta 1991 po desetletjih premora ponovno delovati, sprva pod vodstvom Nives Haložan, leta 1995 pa je zbor prevzela zborovodkinja Metka Jagodič Pogačar, profesorica glasbe iz domačega Šempetra. Zbor vseskozi šteje od 20 do 22 članov. Od ustanovnih članov jih v današnji zasedbi vztraja kar nekaj, ponosni pa so tudi, da jim je uspelo v svoje vrste privabiti nekaj mlajših pevcev. Njihov repertoar pesmi je raznolik, pojejo umetne pesmi domačih in tujih avtorjev iz različnih obdobij glasbene zgodovine. Glavnino repertoarja zavzemajo ljudske pesmi v izvirni obliki ali najrazličnejših priredbah, ki nudijo precej možnosti poustvarjanja in so slovenskemu človeku najbližje.

V okviru Društva Triglavski zvonovi pod taktirko zborovodkinje Metke Gregorič deluje Vokalno-instrumentalna skupina Triglavski zvonovi Dovje-Mojstrana. Skupino sestavlja več kot 20 pevk in pevcev večinoma iz Dovjega in Mojstrane. Prepevajo raznolike pesmi, od cerkvenih, umetnih, ljudskih, črnskih duhovnih pesmi, pesmi Jakoba Aljaža, popevk in vse do modernih pesmi. Vsako leto se udeležijo več kot deset nastopov. V lastni režiji so izdali tudi že tri zgoščenke. Novembra lani so na posebnem obisku v vatikanskih vrtovih zapeli zaslužnemu papežu Benediktu XVI. Pred tremi leti so na regijskem tekmovanju odraslih pevskih zborov prejeli srebrno priznanje.

Kot gostitelji so nastopili tudi pevke in pevci Mešanega pevskega zbora Šentviški zvon, ki deluje pod vodstvom zborovodji Špele in Matevža Kinka. Mešani pevski zbor s 30-letno tradicijo in  33 pevkami  in pevci razveseljuje staro in mlado na koncertih, ki jih prirejajo ob različnih praznikih, pa naj si bodo božični ali Zvonarijade ali pa Šentvidi pojejo.

Za zaključek je sledil še skupen nastop vseh sodelujočih zborov, ki so pod taktirko Matevža Kinka zapeli tri pesmi. Nepozabno je bilo slišati pesmi, ki se je razlegala iz 130 grl pevk in pevcev, ki so peli ubrano in s toliko žara, da je bil to res pravi glasbeni užitek. Ključ za naslednjo Zvonariado so sedaj prevzeli pevci Mengeškega zvona, ki bodo prihodnje leto gostitelji tega odličnega druženja.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi