V Likovnem društvu Senožeti – ustvarjalno tudi poleti

V Likovnem društvu Senožeti smo z zadnjo pregledno razstavo v Kulturnem domu Radomlje zaključili to šolsko leto, ki je bilo naše 15. po vrsti. V vseh teh letih smo se ob zaključku vedno predstavili s skupinsko društveno razstavo, ki poleg predstavitve posameznikov pomeni tudi pregled našega dela. Če smo se v preteklih dveh ali treh letih posvečali spoznavanju kubizma, ki predstavlja pri nas eno manj znanih obdobij, čeprav je obrnilo svetovni tok umetnosti na glavo, smo v letošnjem letu nekoliko več 'preizkušali' pridobljeno znanje uporabiti v likovnih delih. Tu gre predvsem za razumevanje barvne in likovne kompozicije ter umestitve predmetov v prostor, kar ljubiteljskim likovnikom vedno dela največ preglavic.

Zadnja dva meseca pa smo se posvetili razumevanju naslednjega državnega razpisa, ki nosi naslov Velika črta. Gre za projekt, ki zahteva od ustvarjalcev delo na velikem formatu (dimenzije 1 m), ter zlasti obvladovanje črte v vseh pomenih in oblikah. Na preteklih državnih razpisih smo bili v našem društvu dokaj uspešni, saj so se naši likovniki vedno uvrstili med najožji izbor avtorjev, ki jih je JSDK kot krovna organizacija uvrstil na državne razstave v uglednih slovenskih galerijah.

Tako se je na prejšnjem izboru pod naslovom Kvadrat – krog, pet naših članic uvrstilo med 60 izbranih likovnikov (od 460 sodelujočih), ki so se predstavili v Mestni galeriji Nova Gorica, v galeriji Tovarna umetnosti na Ptuju ter nazadnje ob mesecu ljubiteljske kulture v Galeriji Koroških likovnikov v Slovenj Gradcu.

Zelo ustvarjalno leto bomo zaključili s štiridnevno poletno likovno kolonijo, ki nosi naslov: Slikarstvo in fotografija; izbrali smo slikovito in nenavadno pokrajino, Lonjsko polje na Hrvaškem, kjer bomo s fotoaparatom in skicirko, platnom in barvami skušali beležiti vtise te nenavadne pokrajine s še bolj nenavadno arhitekturo, ki žal zgineva. To je dežela štorkelj, prosto živečih domačih živali in skrivnostnih vodnih rokavov, ki jih ustvarja reka Sava.

10. junija smo v Vipavi, v prostorih Lanthierijevega dvorca na osrednjem trgu, odprli prvo v nizu razstav našega društva, ki se bodo poleti zvrstile v teh prostorih. Prva je bila skupinska, kjer se je 15 članov predstavilo z deli kubizma in geometrijske abstrakcije, zvrstile pa se bodo še štiri samostojne predstavitve: Marija Šešet iz Domžal, Jana Vesel iz Črnuč, ter Djuro Penov in Danica Šraj iz Radomelj V septembru bo v Arboretumu Volčji Potok razstavljal svoja dela Radomljan Jan Bernot, v hotelu Ambient pa se tokrat predstavljata Nuša Slatner iz Trzina in Nada Dimic iz Radomelj.

Vsem želimo dolgo, vroče poletje in na ponovno snidenje jeseni.

Avtor: Danica Šraj
Tagi