V KUD-u Franca Kotarja v Trzinu vas bodo prestrašili z muhami

Če se sprašujete, ali beseda teče o nadležnem mrčesu, naj razjasnimo za kaj gre. »Muhe« je namreč naslov nove predstave, ki jo pripravljajo v KUD Trzin, gre pa za srhljivko. O preteklih dosežkih in aktualnem delovanju tega društva sta z nami spregovorili Brigita Ložar, predsednica KUD Franc Kotar v Trzinu, in režiserka Tatjana Peršuh.

Dogajanje znotraj društva je vedno pestro. Poleg ljubiteljskega gledališča se udejstvujejo tudi na drugih področjih kulture, ki so v občinskem interesu. Sodelujejo pri občinskih proslavah, njihov podmladek, Dramska skupina Miki Miška prireja otroške in mladinske predstave, pri njih gostujejo razna profesionalna in ljubiteljska gledališča, pripravljajo potopisna predavanja, hkrati pa že od samega začetka sodelujejo tudi pri festivalu Trzinska pomlad, katerega organizacija je bila letos v celoti prepuščena njim.

Podmladek kultunega društva Franca Kotarja je vedno aktiven

Če naštejmo nekaj uspešnih predstav, ki so jih uprizorili lahko začnemo z produkcijo klasike – Malega princa leta 2006. Glavno vlogo je igral Nejc Lisjak, ki že od dvanajstega leta režira predstave, danes pa je vodja zgoraj omenjene Miki Miške. Leta 2009 so premierno uprizorili Županovo Micko, v kateri je igral sedaj znan igralec, voditelj in komik Vid Valič. V celotnem obdobju, odkar društvo obstaja, pa je bilo na trzinskem odru predstavljenih preko 120 premier. Pod režijo Jake Andreja Vojevca so pripravili kriminalko Ne ostane več nobeden po predlogi pisateljice Agathe Christie. Zadnje čase ustvarjajo s poklicno režiserko Tatjano Peršuh, s katero so doživeli uspehe z igrama Fiziki in Lov na čarovnice. »S Fiziki smo se tudi uvrstili na regijsko Linhartovo srečanje, ki je tekmovanje vseh ljubiteljskih gledališč, ki se prijavijo. Ima lokalni nivo, regionalni nivo in nacionalni nivo. Najboljši pridejo na nacionalni nivo, kjer potem gostujejo v Postojni. Gre pa za največje priznanje za amatersko gledališče v Sloveniji. Malo nam je zmanjkalo, da bi se uvrstili še naprej, ampak že uvrstitev na regijsko raven je dober dosežek za našo mlado skupino,« je povedala Brigita Ložar.

  

Uprizoritev Fizikov

Vzdušje znotraj društva je vedno sproščeno. Brigita pravi, da je pomembno, da se pri svojem početju zabavajo. Pri odločanju kateri tekst bojo uprizorili, v društvu vlada svojevrstna demokracija. Kdorkoli želi, predlaga tekst, ki mu je všeč. Med temi teksti nato režiserka naredi selekcijo. Sledi prebiranje izbranih tekstov, na koncu pa še glasovanje, s katerim izberejo zmagovalca. Na takšen način so se tudi odločili za Muhe Jeana-Paula Sartra. Ker Sartrovi teksti ne slovijo ravno kot najlažji, se lahko vprašamo zakaj so si izbrali tako težak tekst. »Imamo večen problem, da vedno želimo uprizoriti komedijo, nekaj lažjega, bolj komičnega in kratkega, s trajanjem okoli 45 minut. A vedno, ko se lotimo prebiranja tekstov, spoznamo, da nas takšni teksti ne pritegnejo zadosti, da bi se jih lotili,« razloži predsednica društva.

Premiera Muh je planirana za16. februarja v Kulturnem domu Trzin. Kot smo že povedali naj bi šlo za srhljivko, kar pomeni, da lahko gledalci pričakujejo svojevrstno izkušnjo. Nekaj več o predstavi je za konec povedala še režiserka Tatjana Peršuh: »Že od nekdaj smo imeli željo, da bi delali srhljivko, zato smo se tokrat odločili za to zvrst. Predstava se ne bo strogo držala Sartrovega teksta. V bistvu bo narejena bolj po predlogi Muh. Delali bomo priredbo z dopisanimi stvarmi, nekaj pesmi in epilogov si bomo sposodili tudi od Daneta Zajca.«

Avtor: Mihael Gubanc, Foto: arhiv KUD Franc Kotar
Tagi