V homški cerkvi izzvenele božične pesmi v izvedbi zbora Consortium musicum

V spomin 100 letnice smrti dr. Janeza Evangelista Kreka, so v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu, izzvenele božične pesmi slovenskih skladateljev, v odlični glasovni izvedbi pevk in pevcev zbora Consortium musicum.

Zbor Consortium musicum, ki bo drugo leto praznoval 50-letnico delovanja, je ustanovil dr. Mirko Cuderman z glavnim namenom poustvarjati velika vokalno-instrumentalna dela iz domače in tuje glasbene zakladnice in s tem obogatiti slovensko glasbeno ponudbo. Danes zboru dirigira Gregor Klančič, ki je zborovodja in organist, diplomiral pa je na Akademiji za glasbo v Ljubljani na oddelku Glasbena pedagogika in cerkvena glasba.

Božični koncert je potekal v torek, 26. decembra 2017, pred odprtjem razstave fotografa Petra Nagliča v bližnji Plečnikovi vili. Vse navzoče je v uvodu pozdravil domači župnik Lojze Hostnik ter obiskovalcem zaželel vse lepo in veliko blagoslova ob božičnih praznikih ter veliko užitka ob poslušanju koncerta.

Koncert je bil res enkraten, saj zbor s skoraj petdesetletno tradicijo navdušuje s svojim repertoarjem petja, ter z večglasnim ženskim in moškim petjem. Tokrat so za božični koncert izbrali same slovenske božične pesmi priznanih slovenskih skladateljev. Dirigent Gregor Klančič je v svoji karieri vodil več pevskih zborov. Leta 1999 je sprejel službo organista v ljubljanski stolnici. Od leta 1993 je bil član Slovenskega komornega zbora, kjer je leta 2004 postal asistent zborovodja. Je ravnatelj in profesor na Orglarski šoli v Ljubljani. Zbor Consortium musicum vodi od leta 2011.

Po prvi polovici koncerta je Borut Jenko, predsednik KD Jože Gostič Homec povedal nekaj besed o dr. Janezu Evangelistu Kreku, kateremu v spomin ob 100-letnico smrti, je bil ta božični koncert tudi posvečen. »Namen Krekovega dela na vseh področjih je bil en sam: da bi njegov narod postal srečen v duhovnem in materialnem oziru. Od leta 1892 do svoje prezgodnje smrti je bil Krek najvidnejša osebnost slovenskega javnega življenja,« je dejal Borut Jenko. Tudi kot socialni delavec je bil Krek predvsem človek, ki je iskal ljudi. Bil je tudi veliki zadružni organizator. V zaščito kmeta je ustanavljal posojilnice in zadruge. »Kot ljudski vzgojitelj je vso Slovenijo prepredel z izobraževalnimi društvi, ki so pripravljala tečaje in predavanja, prirejala igre in pevske nastope, budila narodno zavest in na ljudskih taborih glasno izražala voljo do življenja«, je povedal Jenko. Zadnja leta je bil Krek ves prevzet ob misli na narodno osamosvojitev Slovencev in njihovo zvezo z južnoslovanskimi narodi. Konec maja leta 1917 je sprožil znamenito »Majniško deklaracijo«, s katero smo se Slovenci odločili za združitev s Hrvati in Srbi.

Čudovit koncert s prelepimi slovenskimi božičnimi pesmi, je vse prisotne navdal s pravim prazničnim vzdušjem in mirom, ki ga v teh dneh še kako potrebujemo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi