V Grobljah vsi v en glas za kulturni dom

Dobrodelni koncert »Vsi v en glas«, je še en v nizu koncertov, katerega namen je bil združiti vse ljudi dobrega srca, da s skupnimi močmi pomagajo vsem, ki so pomoči potrebni. Če se z istim namenom združi več ljudi, je lahko pomoč veliko izdatnejša.

V Kulturnem domu Groblje je v petek, 29. novembra 2019, potekal dobrodelni koncert »Vsi v en glas«, ki je napolnil dvorano do zadnjega kotička, tokratni izkupiček od prostovoljnih prispevkov pa bo šel za obnovo Kulturnega doma Groblje. Kulturni dom je imel v svoji 99-letni karieri burno obdobje in veliko dobrih, še več pa slabih gospodarjev. Kljub temu se je obdržal do današnjih dni in še bolj kot nekdaj služi svojemu namenu. V Kulturnem domu Groblje se zadnja leta zvrsti veliko koncertov, dramskih iger in drugih prireditev, ki navdušujejo staro in mlado od blizu in daleč.

V kulturnem programu so nastopili Mešani pevski zbor Klas Groblje pod vodstvom zboroodkinje Ane Bizjan, za katero je  bilo to zadnje vodenje, akustični duet Nika Anže, v duetu sta pevka Nika Pirnat ter pevec in kitarist Anže Kovačič, Vokalna skupina Adam Ravbar pod umetniškim vodstvom Petra Pogačarja, Ženski pevski zbor Moj spev pod vodstvom zborovodkinje Nataše Banko ter Folklorna skupina Folklornega društva Groblje, Domžale pod vodstvom Nevenke Unk Hribovšek. Prireditev je povezovala Draga Jeretina Anžin. Rdeča nit pred napovedjo posamezne nastopajoče skupine, pa je bila kronika Kulturnega doma Groblje, kot jo je opisal predsednik Kulturnega društva Groblje Anton Košenina.

Lazaristi so leta 1920 kupili grad v Grobljah in se naselili v njem. Na pobudo lazarista Martina Ocepka so ustanovili Katoliško slovensko prosvetno društvo za občino Jarše. V grajskih prostorih in tudi na dvorišču so uprizorili veliko število predstav in drugih kulturnih prireditev. Vse predstave so bile dobro obiskane in do zadnjega kotička je bila grajska dvorana napolnjena. Leta 1930 so v Grobljah, na pobudo Martina Ocepka, začeli graditi društveni dom, za katerega so dali lazaristi tudi parcelo.

Največ dela je bilo opravljenega s prostovoljnim delom in prostovoljnimi prispevki. Nov društveni dom so odprli zelo slovesno. Slavje se je začelo v petek zvečer, 14. avgusta 1931, z baklado. Še bolj slovesno je bilo naslednji dan, ko je domžalska godba igrala budnico in podoknico botroma doma iz Rodice, Ivanki in Tomažu Smole , ki je bil tudi Meistrov borec. Nato se je začelo fantovsko zborovanje, kasneje pa se je razvil sprevod od grobeljskega doma do šole Jarše in nazaj.Na slovesnosti so peli združeni pevski zbori in vso slovesnost je v živo prenašala radijska postaja Ljubljana. Ob zaključku slovesnosti so odprli nov  prosvetni dom. Predsednik prosvetnega društva Groblje je bil lazarist Martin Ocepek, katerega so oktobra 1940 imenovali za častnega člana. Na njegovo mesto je bil izvoljen domačin profesor Cene Lipovec-Jozelčkov iz Sp. Jarš. Umrl je v 105. letu, julija 2019 v Spodnjih Jaršah.

V februarju 1944 je bil dom požgan s strani domačina, po vojni pa je ista oseba vodila obnovo le-tega. Komletna zgradba je bila namenjena za kulturno dejavnost in obstoječe sekcije društva. Prizidan pa je bil tudi vzhodni del zgradbe.V domu je bilo tudi hišniško stanovanje, kjer sta bivali sestri Franja in Cilka Slovenc, izhajali sta iz mlina iz Bišč. Poleg oskrbe doma sta vodili tudi krožek ročnih del. Po obnovi celotne stavbe so v južni del stavbe naselili stanovalce. Dvorana doma pa je bila odprta še do konca šestdesetih let prejšnjega stoletja, potem pa je bilo v njem skladišče materiala za trgovsko podjetje Napredek. Prostori na vzhodni strani so najprej služili Kmetijski zadrugi Jarše, kasneje pa je bila trgovina z mešanim blagom trgovine Napredek. Kasneje je bila dvorana spremenjena v kovinsko delavnico, ki jo uporabljala družina Semolič.

V 90. letih prejšnjega stoletja je Krajevna skupnost Jarše-Rodica z denacionalizacijo dobila dom nazaj, a v zelo slabem stanju. Najprej je bilo potrebno odstraniti ogromno betona in druge navlake. Prav Kulturno društvo Groblje je bilo pobudnik, da se oživi kultura v kraju in obnovi kulturni dom. Po besedah Antona Košenine so delali posamezni člani kulturnega društva in opravili preko 4000 ur prostovoljnega dela, ker so strmeli za boljši jutri in za prostor, kjer se bo lahko odvijalo kulturno življenje ter ostale prireditve.

Že kmalu po ustanovitvi je Kulturno društvo Groblje priredilo šest vinskih trgatev – veselic in vsakoletni izkupiček namenilo KS Jarše-Rodica za dvorano v Grobljah. V tistem času je KS dobila tudi denar za komunalni prispevek za razširitev Napredkovega diskonta v Zgornjih Jaršah in s tem pomagala pri obnovi kulturnega doma.  V letu 2003 so napravili preboj v kletne prostore in dostop v dvorano. Naslednje leto smo napravili pol metersko poglobitev kleti ter z hidro in toplotno izolacijo izolirali tla in položili OSB plošče ter uredili stopnišča. Vsa ta leta so prirejali razne prireditve od koncertov, gledaliških predstav ter drugih prireditev, da smo čim več iztržili in nabavili najrazličnejšo tehnično opremo. Potrebno je bilo urediti še balkon in pripadajoče prostore. Razen materiala za konstrukcijo in stolov, je bilo vse delo opravljeno prostovoljno. Najprej so uredili betonsko ploščo na balkonu, napravili železno konstrukcijo za stole ter položili pluto. Pevsko sobo so popolnoma obnovili z novo napeljavo električne instalacije in novih luči do menjave podov, ter za to sobo nabavili tudi vso opremo.

Predsednik Kulturnega društva Groblje Anton Košenina se je ob koncu koncerta zahvalil vsem obiskovalcem za njihov dar, saj vsak cent pride prav pri obnovi doma. Postoriti bo potrebno še kar nekaj stvari.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi