V Grobljah so potovali po grški mitologiji v francoski baročni glasbi

Kulturno društvo Groblje je v soboto, 19. avgusta 2017, v Kulturnem domu Groblje pripravilo prelep koncert EUROPE – potovanje po grški mitologiji v francoski baročni glasbi. Predstavila sta se sopranistka Marjeta Cerar, na čembalu pa jo je spremljal Oliver Garde.

Skoraj polna dvorana obiskovalcev je uživala in z aplavzi nagradila izvajani program naslovljen Europe, ki je glasbeni sprehod po grški in rimski mitologiji. Je prečudovita glasba, ki je ponovno zaživela v francoski baročni glasbi. Mojstri skladatelji kot Rameau, Couperin, Monteclair, so posegali po antični tematiki, saj je bila ta, predvsem na dvoru, zelo priljubljena. Uglasbene mitološke zgodbe pogosto dajejo bogove in smrtnike poslušalcem za vzor in tako podajajo moralni nauk. V kantati Le Berger fidèle je zaljubljeni Myrtil, ki se je želel žrtvovati za svojo ljubezen, na koncu odrešen svojega trpljenja, Kupid v kantati L’amour piqué par une abeille izkusi kako boleče so puščice ljubezni, in Jupiter v kantati Europe daje zgled kako se je treba odreči veličastnosti in slavi za osvajanje ženskega srca.

Francoski glasbeni stil je pogosto opisan kot galanten. Občutki, ki se izražajo preko glasbe so predstavljeni v elegantnih linijah, zelo natančnem okraševanju in predvsem v specifični prozodiji francoskega jezika.

Marjeta Cerar, je začela svoje pevsko izobraževanje v glasbeni šoli zavoda sv. Stanislava in leta 2012 dokončala petje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Letos zaključuje študij na konzervatoriju v Ženevi, kjer se veliko posveča tudi izvajanju baročne in renesančne glasbe. Med študijem je sodelovala v različnih glasbenih in odrskih projektih v Sloveniji, Franciji, Švici, Italiji in Avstriji. Leta 2012 je prejela prvo nagrado in zlato plaketo na pevskem tekmovanju Brune Špiler, Herceg Novi. Leta 2016 je odigrala naslovno vlogo v krstni izvedbi opere Desdemona, švicarskega skladatelja Mathias Riise. Že več let redno poje v Ensemble Cantatio v Ženevi, kar je dokazala tudi na koncertu v Grobljah.

Olivier Garde, francoski čembalist se je glasbeno izobraževal na Kraljevem konservatoriju v Haagu, ter izpopolnjeval na Sweelinck Conservatorium v Amsterdamu. Nastopa kot solist in kot član ansamblov s koncerti v Concertgebouw v Amsterdamu, v Opera city na japonskem, Opernhaus v Magdebourgu, Spectrum v New Yorku, konservatorij v Sydneyju… Leta 2007 je prejel je tretjo nagrado na mednarodnem tekmovanju stare glasbe Magdebourg. Želja izpopolnjevati tehniko instrumenta ga je pripeljala do globljega zanimanja za mehaniko gibanja. Leta 2009 je postal trener wing chun, leta 2012 pa je diplomiral kot fizioterapevt na univerzi Breda na Nizozemskem. Njegova virtuoznost in gibčni prsti so spremljali Marjeto na posebnem čembalu, zaradi katerega so morali prilagoditi tudi dve pesmi v programu.

Po koncu koncerta so sledile še zahvale in čestitke ter še dolgo kramljanje z umetnikoma.  

Avtor: Miro Pivar; Foto, Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi