V Grobljah na ogled slovenske jaslice

December je barvit. Kamor koli se ozremo, se z balkonov, teras, pročelij in vrtov svetijo novoletne lučke različnih odtenkov. Ravno tako je skoraj v vsaki hiši na božični večer že okrašeno božično drevo in postavljene jaslice. Božič je praznik, ki poudarja pomen družine in miru. Predvsem pa je to čas, ki ga izkoristite tudi za obisk sorodnikov in prijateljev. Ni božiča brez jaslic. Jaslice nas spominjajo, da se je Bog učlovečil in nam prinesel upanje. Jaslice niso le pobožen spomin na zgodovinski dogodek pred  dva tisoč leti, ampak priložnost za vsakega človeka, da svoje srce odpre in dopusti, da se Bog, ki je ljubezen,rodi v njem. Zato so jaslice aktualne  tudi danes in bodo take ostale za vse prihajajoče rodove.

Prve žive jaslice je v gozdni votlini v italijanski Umbriji pri kraju Greccio na božično noč leta 1223 postavil sveti Frančišek Asiški. V tem čas, ko imamo toliko priprav na božič, ko so naša mesta že praznično razsvetljena, naj nam razstava jaslic pomaga, da zahrepenimo tudi po notranji luči. Naj nam ogled jaslic pomaga odkriti lepoto in mir, ki nam ga svet ne more dati.

V Kulturnem domu Groblje je v sredo, 26. decembra 2018, potekalo odprtje 8. razstave slovenskih jaslic, ki jo je pripravilo Kulturno društvo Groblje. Odprtja razstave jaslic se je skupaj z domačim župnikom Matjažem Križnarjem udeležil ter jo tudi blagoslovil ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore. Na razstavi se predstavljajo najbolj znani slovenskih jasličarji, ki so povezani v Društvu ljubiteljev jaslic Slovenije. Tako je na ogled kar štiriinpetdeset motivov jaslic oseminštirideset razstavljavcev in dvoje jaslic neznanih avtorjev.  Na razstavi jaslic tudi letos sodeluje domžalski rezbar Marijan Vodnik, ki se v prazničnem decembru s svojimi unikatnimi jaslicami in podobami Svete družine predstavlja še na številnih drugih razstavah po vsej Sloveniji. Marijan Vodnik je skupaj s predsednikom Kulturnega društva Groblje Antonom Košenino tudi postavil letošnjo razstavo jaslic v dvorani Kulturnega doma Groblje.

Jaslice je blagoslovil ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore.

»Jaslice so – preprosto rečeno – upodobitev Kristusovega rojstva. Težko bi prešteli vse avtorje, izdelovalce, ki se na tak ali drugačen način spopadajo s tovrstno tematiko. Domišljija ne pozna meja, avtorski pristopi so raznoliki, pestri in vedno nadvse zanimivi,« je dejal Marijan Vodnik ob ogledu jaslic. Razstave jaslic v Grobljah, sprva so jih prirejali v začetku decembra, so vedno lepo obiskane in skrbno pripravljene, saj med drugim kažejo najrazličnejše, tudi umetniške upodobitve rojstva Jezusa Kristusa, izražene v najrazličnejših materialih.

Na razstavi jaslic tudi letos sodeluje domžalski rezbar Marijan Vodnik.

V kulturnem programu, ki ga je povezovala Romana Košenina, je sodeloval združeni Mladinski in Otroški pevski zbor župnije Jarše, pod vodstvom zborovodkinje Jerce Letnar ter ob spremljavi Neže Pogačar na klavirju. Vita Pogačar pa je poskrbela za recitacijo pesmi. Združeni zbor je s petjem in recitacijo ter z orisom zgodovine jaslic popestril dogajanje v kulturnem domu Groblje, saj se je odprtje razstave udeležilo veliko obiskovalcev. Med kulturnim programom je jaslice ob molitvi blagoslovil Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Dušan Knehtl iz Zgornje Kungote pa je nadškofu v imenu faranov njihove župnije podaril  izrezljane jaslice.

Na ogled je štiriinpetdeset motivov jaslic oseminštirideset razstavljavcev in dvoje jaslic neznanih avtorjev.

Lepo vabljeni na ogled Slovenskih jaslic v Kulturni dom Groblje. Razstava bo še na ogled od 27. 12. 2018 do 6. 1. 2019, od 10. do 12. ure in od 15.30 do 18. ure. To bo lahko lep družinski izlet, saj bo ob bolj natančnem ogledu vseh jaslic ura prehitro minila.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi