V Grobljah kot nekoč – Kamniška proga

Folklorno društvo Groblje je v soboto, 10. septembra 2016, v Kulturnem domu Groblje priredilo že 8. folklorni večer "V Grobljah kot nekoč". Rdeča nit tokratnega folklornega dogodka se je vrtela okoli Kamniške proge, ki je zagon za graditev dobila 1. maja 1885, ko je državni zakon zagotovil državno podporo. Zaradi skromne udeležbe pri vpisovanju delnic sta domači podjetnik Alojz Prašnikar in ing. Oskar Lazarini sklicala zborovanje za zbiranje sredstev. Ko je bila večina kapitala zbrana, je Gradbeno podjetje Lazarini skupaj z Alojzom Prašnikarjem zaprosilo za koncesijo, ki so jo pridobili 14. 4. 1889. Koncesija je veljala za dobo 90 let. Dne 21. 11. 1890 je do Kamnika prispel prvi gramozni vlak, 18. 12. 1890 je bil tehnični pregled in po odpravi tehničnih pomanjkljivosti je bilo uradno odprtje 28. 1. 1891.

In na temo železnice ter tudi dobrim vicem na temo železnice se je odvijal folklorni večer, ki je ob zbirki arhivov d. Karla Rustja izzvenel v plesnih korakih domačih in tujih folklornih plesalk in plesalcev. Povezovalca programa, Draga Jeretina-Anžin in Anton Jurečič sta pred vsako nastopajočo skupino pridodala pridih železniške proge z zgodovino in tudi z vici na temo železniške proge. 

Na večernem folklornem nastopu so se predstavili Otroška folklorna skupina Domžale, Folklorna skupina FD Groblje, Folklorna skupina TD Kanja TRZINKA iz Trzina, Rožanski Fantjiči FS ŽKUD Tine Rožanc-veterani iz Ljubljane in Folklorna skupina Federico Angelica, Aviano Italija. Tine Žučko je zaigral na harmoniko, Mihaela Uršič in Francka Lipovec pa sta poskrbeli s svojim skečem za salvo smeha.

Dobri dve uri programa je v pesmi plesu in besedi prehitro minil, prav vsi nastopajoči pa so doživeli bučne aplavze polne dvorane obiskovalcev, ki so si prišli ogledat to enkratno prireditev. Organizatorji pa se zahvaljujejo številnim sponzorjem, ki so omogočili ta prečudovit večer.

Več foto utrinkov s prireditve si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi