V Grobljah je oblo in oglato

Tematska regijska razstava 2019

Kaj vse se skriva v oblem in oglatem – okoli nas, še več v rokah naše domišljije in zmožnosti analiziranja, razstavljanja? Z enim in drugim, torej z oblim in oglatim, najpogosteje pa s kombinacijo obeh in različnih dodatnih likovnih elementov, ustvarjamo iz posamičnega realno dejstvo. Tako je seveda svojo pot začel kubizem, ki je iz novih opredelitev izhajajoč iz osnovnih elementov, želel pričarati realno. Torej je iz elementov in njihovo sintezo prišel do predmetne podobe.

Oblo in oglato je tema letošnjega razpisa za državno likovno razstavo, ki ga je izvedel Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Da pa se ljubiteljski likovniki uvrstijo na državno razstavo, je potrebna prejšnja uvrstitev na regijsko razstavo, ki so jo za Gorenjsko regijo organizirali v Domžalah. Odprtje razstave, na kateri je razstavljenih 32 izbranih del, je potekalo v torek, 12. novembra 2019, v Kulturnem domu Groblje.

Matej Primožič, vodja JSKD, Območne izpostave Domžale je ob tematski regijski razstavi dejal, da je bilo v mesecu maju izvedeno strokovno predavanje državnega selektorja Janeza Zalaznika, ki je na razpisano temo „Oblo in oglato‘‘ pripravil in s pomočjo JSKD izdal priročnik z istim naslovom. »Na podlagi razpisane teme in pogojev se je na razpis prijavilo veliko ustvarjalcev – članov likovnih društev in posameznikov iz celotne Gorenjske, ki so v začetku septembra svoja dela tudi oddali. Strokovna spremljevalka Saša Bučan jih je med oddanimi deli izbrala 32, ki so vključeni v razstavo in v pričujoči katalog,« je povedal Primožič, ki se je ob tej priložnosti zahvalil vsem sodelujočim, strokovni spremljevalki Saši Bučan ter Kulturnemu društvu Groblje in njenemu predsedniku Antoni Košenini za pomoč pri izvedbi in postavitvi razstave, ki bo v Kulturnem domu Groblje na ogled vsak delovnik do 25. novembra, med 17. in 19. uro.

Matej Primožič, vodja JSKD, Območne izpostave Domžale in podžupanja mag. Renata Kosec, ki je odprla razstavo.

O temi, kaj vse se skriva v oblem in oglatem – okoli nas, še več v rokah naše domišljije in zmožnosti analiziranja in razstavljanja ter o tem, kako ju je posvojil kubizem, je po besedah strokovne spremljevalke Saše Bučan, Janez Zalaznik napisal obsežen priročnik. »Kubizem, kot smer v umetnosti, je na pragu 20. stoletja prvi nakazal in pokazal pot v novo umetnost, kjer ni več prostora za mimetično posnemanje realnega. Prav ta smer tudi kasneje odpre pot številnim novim izmom in razmislekom ter raziskovanju znotraj umetnosti same. Kubizem velja za enega najpomembnejših gibanj. Odločilna predstavnika za to pomembno slikarsko raziskovanje sta Pablo Picasso in Georges Braque, ki sta se odmaknila od takrat sodobnega fauvizma, ki je temeljil na močnih izraznih barvah, ter pristopila k raziskovanju in eksperimentiranju prostora in objektov v njem. Nov način prikaza je omogočil sočasni vpogled iz različnih zornih kotov,« je obrazložila Bučanova.

Glede samega razpisa za regijsko razstavo Gorenjske je povedala, da je nanj prispelo preko 60 del. Od tega je kot selektorica v ožji izbor, in tako na ogled, izpostavila 32 likovnih ustvarjalcev, ki so se temi približali na način, ki ga je od njih zahteval razpis: »Vsi seveda niso našli svojega izraza v strogo kubističnem izročilu, vendar so se prenekateri v tej zares zahtevni smeri preizkusili in v svojem delu tudi zelo dobro uspeli pričarati borbo oblih in oglatih linij in zelo težavno slikanje z več očišč.«

Po besedah strokovne spremljevalka Saše Bučan je pod naslovom Oblo in oglato na razpis prispelo zares presenetljivo število dobrih in tudi (ali pa predvsem) izvirnih del.

Po besedah Bučanove je vsako srečevanje z novim naslovom in s tem novim izzivom, ki ga ta predstavlja posameznim ustvarjalcem, ki se dokaj množično odzivajo, za selektorje tudi nek poseben izziv in hkrati pregled nad delom posameznih mentorjev, ki v sklopu posamičnih likovnih društev usmerjajo likovne ideje posameznikov in jih peljejo do tako pomembnega dela, kot je predstavitev na regijski razstavi. Ta je seveda odskočna deska za izbrane, ki se potem udeležijo velike državne razstave. »Vsak naslov ne ponuja vedno dobrih del ali bolje velikega števila dobrih del, a tokrat je pod naslovom Oblo in oglato na razpis prispelo zares presenetljivo število dobrih in tudi (ali pa predvsem) izvirnih del,« je poudarila Bučanova.

V kulturnem programu na odprtju razstave je sodeloval Ženski pevski zbor Moj Spev, pod vodstvom Nataše Banko.

Razstavo je odprla podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec, ki je vsem razstavljavcem čestitala za njihova dela in slikarski talent, ki ga razvijajo sami, v okviru društev ter s podporo JSKD. »Takšni talenti niso vsakdanji. Danes ste vsi zmagovalci. Nadaljujte naprej, saj to kar delati ni samo ustvarjanje in tekmovanje na regijski ali državni ravni, ampak je to predvsem druženje med vami, sproščanje, popotovanje v vaš domišljijski svet in vaše razmišljanje. V čast in ponos mi je, da lahko danes skupaj z vami odprem to čudovito razstavo,« je še povedala podžupanja, ki je vsem zaželela srečno ter uspešno ustvarjanje še naprej.

V kulturnem programu na odprtju razstave je sodeloval Ženski pevski zbor Moj Spev, pod vodstvom Nataše Banko.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar, JSKD (razstavljena dela); Video: Miro Pivar

Tagi