V Grobljah izzvenel tradicionalni koncert ob slovenskem kulturnem prazniku

Kaj si misliti o kulturi ljudi, ki samo hitijo mimo hramov kulture, z obrazi obrnjenimi v tla. Niti s pogledom ne ošvrknejo razstav, da o drugih kulturnih dogodkih sploh ne govorimo?

Če hočeš biti povezan s kulturo v najuglednejšem pomenu besede, pomeni biti povezan z izvirnimi ustvarjalnimi dosežki na kulturnem področju. Če si povezan s kulturo, pomeni ustvarjati, povezan s kulturo pomeni poustvarjati. Biti povezan s kulturo pomeni sprejemati. Kultura je lepa, je profesionalna, kultura je tudi ljubiteljska. In ravno ljubiteljska kultura je igra dveh svetov, v katerih »navadni« državljani  igramo dvojno ali celo trojno vlogo. Dopoldan smo ustvarjalci v svojih poklicih, pa ni važno, a smo   prodajalke, mehaniki, vozniki, zdravniki, učiteljice, študenti … Vsak se trudi po svojih močeh. Popoldan pa smo povečini matere in očetje, dedki in babice, ki se zvečer prelevimo v vloge ljubiteljskih igralcev, pevcev, dirigentov, pesnikov in pisateljev, fotografov, snemalcev …. Vsak je lahko umetnik in je vesel, če njegove umetnine pogleda in sliši čim več ljudi. Saj to drži narod pokonci. Zato je lepo, da pride na razstave in koncerte čim več ljudi. A se mi kdaj vprašamo, kako doživljamo umetnost? Slišim dosti ljudi, ki rečejo, če slučajno bežno pogledajo izložbeno okno galerije, da je ena slika lepa, ona druga pa nikoli ne bi visela na steni v stanovanju. Isto je z branjem, enim so knjige z določeno tematiko všeč, druge z drugačno tematiko pa ne. Dosti jih tudi reče, da takšno glasbo obožuje, kaj drugemu pa nikoli ne prisluhne …

Na srečo se še vedno najde kar nekaj ljubiteljev kulture, ki radi prisluhnejo kulturi in se tudi udeležijo raznih kulturnih dogodkov. Tako je bilo tudi v Kulturnem domu Groblje v četrtek, 7. februarja 2019, kjer Ženski pevski zbor Moj spev, ki deluje pod okriljem Kulturnega društva Groblje, tradicionalno pripravlja koncert ob slovenskem kulturnem prazniku. Zbor je letos v  goste povabil še dve zasedbi, s katerima je pred nekaj leti že zapel skupaj – Otroški pevski zbor Osnovne šole Šmartno v Tuhinju in Moško vokalno skupino Adam Ravbar. Vse tri pevske zasedbe uspešno vodi Peter Pogačar.

V ospredju koncerta ob Slovenskem kulturnem prazniku sta kraljevali slovenska beseda in slovenska pesem. Bilo je odlično, ljubitelji kulture pa so še enkrat dokazali, da se je vredno potrudi in s svojo prisotnostjo dati priznanje ustvarjalcem umetnikom ter jih nagraditi z dolgimi aplavzi za njihov uspešno izveden dogodek.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Simona Pivar

Tagi