V Grobljah bodo prepevali božične pesmi

Kljub temu, da so se božično-novoletni prazniki že iztekli, bodo v Grobljah še prepevali božične pesmi, saj Kulturno društvo Groblje pripravlja Božični koncert, ki bo v nedeljo, 11. januarja 2015, ob 17. uri v cerkvi svetega Mohorja in Fortunata v Grobljah.

Na koncertu bod prepeval basbaritonist Juan Vasle v spremljavi Tadeja Podobnika ter domačin baritonist Andrej Emanuel Cotman ob spremljavi Tomaža Pirnata. Poslušalci pa bodo lahko slišali najlepše božične pesmi znanih avtorjev, kot so: Franz Schubert, Johann Sebastian Bach, Matija Tomc …
Program Juana Vasleta in Tadeja Podobnika si lahko ogledate TUKAJ.

Program Andreja Emanuela Cotmana si lahko ogledate TUKAJ.

Juan Vasle
Basbaritonist Juan Vasle se je rodil v Buenos Airesu v Argentini. Pevsko diplomo si je pridobil na Visokem inštitutu za umetnost gledališča Colón v Buenos Airesu, kjer je nastopal tudi kot solist. Leta 1988 je bil finalist na Mednarodnem pevskem tekmovanju Luciana Pavarottija (Luciano Pavarotti International Voice Competition) v Filadelfiji v ZDA. Je prvak Ljubljanske Opere. Od leta 1990, ko je postal član solističnega ansambla ljubljanske Opere SNG je pel vrsto basovskih vlog: Zaharija (Nabucco), Lindorf, Coppelius, Dappertutto, Miracle (Hoffmannove pripovedke), don Alfonso (Cosí fan tutte), Ferrando (Trubadur), Escamillo (Carmen), don Basilio (Seviljski brivec), Martin Krpan (Krpanova kobila), Des Grieux (Manon), St. Bris (Hugenoti), Ramfis (Aida), Komtur (Don Giovanni) itd. Decembra 2010 je prejel Betettovo nagrado za umetniške dosežke na področju poustvarjalne glasbene umetnosti. Veliko izvaja tudi oratorije J. S. Bacha, W. A. Mozarta, F. Mendelssohna, G. Rossinija, G. Verdija. Na koncertih redno poje južnoameriške in slovenske pesmi. Izdal je šest zgoščenk slovenskih narodnih pesmi in samospevov, južnoameriških in božičnih pesmi ter opernih arij.
Napisal je knjigo Pevci so tudi ljudje (24 pogovorov z znamenitimi opernimi pevci: Plácido Domingo,Luciano Pavarotti, Montserrat Caballé, Anton Dermota, Teresa Berganza, Alfredo Kraus in drugi).

Tadej Podobnik
Tadej Podobnik je svojo glasbeno pot pričel na Glasbeni šoli Frana Gerbiča v Cerknici, nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani v razredu prof. Alenke Dekleva in leta 2007 z odliko diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu izr.prof. Tomaža Petrača, pri katerem je tudi zaključil podiplomski specialistični študij. Izpopolnjeval se je še pri uglednih pianistih: K. H. Kaemmerlingu, A. Valdmi, I. Lazku in E. Indjiću.

V času šolanja se je redno udeleževal tekmovanj. Nastopal je na samostojnih recitalih in kot komorni glasbenik v različnih zasedbah v ciklih Mladi mladim, Ob klavirju, Pianissimo, Mozartovi družinski dnevi, Zelški večeri, na koncertih EPTA, pa tudi v Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Hrvaškem in v Srbiji. Sedaj deluje kot strokovni sodelavec korepetitor na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter poučuje klavir na Glasbeni šoli Frana Gerbiča v Cerknici. Poleg pedagoškega dela se veliko posveča koncertnemu ustvarjanju tako na solističnih recitalih kot v sodelovanju z različnimi umetniki (Juan Vasle, Oksana Pečeny, Rebeka Hren Dragolič, Barbara Camille Tanze in drugimi).

Andrej Emanuel Cotman
Andrej Emanuel Cotman se je rodil leta 1990 v Ljubljani. Na Glasbeni šoli Domžale je v razredu Martine Golob Bohte zaključil nižjo glasbeno šolo klavirja. V tem času je često korepetiral učence pevskega oddelka; osvojil je tudi bronasto plaketo na tekmovanju mladih glasbenikov, klavir štiriročno. Nad petjem se je navdušil kot dijak Škofijske klasične gimnazije, kjer je sodeloval v Komornem mešanem zboru in v mešanem oktetu Salus Surdis. Petja se je začel učiti pri sedemnajstih letih: najprej tri leta v razredu Matevža Kinka, nato še tri leta pri Barbari Tišler. Izpopolnjeval se je na mojstrskem tečaju za staro glasbo pri Domnu Marinčiču. Na regijskih tekmovanjih mladih glasbenikov je osvojil dve zlati plaketi in na državnem bronasto. Leta 2010 je osvojil drugo nagrado na mednarodnem solopevskem tekmovanju v Powel Riverju v Kanadi, leta 2014 pa prav tako drugo nagrado na tekmovanju Bruna Špiler v Črni Gori. Z orkestrom Mladi Ljubljanski solisti je lani sodeloval pri izvedbi Mozartove opere Figarova svatba, kjer je uprizoril naslovno vlogo. Trenutno poje v MePz Klas Groblje, KZ Megaron in ansamblu Gašperčki ter kot solist sodeluje pri izvedbah klasicističnih vokalno-instumentalnih del. Je magister farmacije, zaposlen na Kemijskem inštitutu v Ljubljani.

Tomaž Pirnat
Tomaž Pirnat je Domžalčan in slovenski zborovodja ter pedagog. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Zaposlen je na Glasbeni šoli Domžale, kjer deluje kot učitelj Nauka o glasbi ter klavirja, pa tudi dirigent pihalnega orkestra in korepetitor. Vodil je različne zbore, med drugim MePZ Groblje ter Domžalski komorni zbor. Trenutno vodi Komorni zbor Limbar iz Moravč in Mladinski pevski zbor RTV Slovenija, kjer je dosegel lepe uspehe na tekmovanjih doma in v tujini. Že več let strokovno spremlja revije pevskih zborov pri JSKD RS.
 

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Primož Hieng
Komentarji uporabnikov
Tagi