V domžalski cerkvi zazvenela Missa seraphica

Koncertna maša p. Hugolina Sattnerja – Missa seraphica

Te dni se spominjamo smrti dveh velikih mož. V Kranju je 8. februarja 1849 umrl naš največji pesnik France Prešeren, ki je večkrat prišel tudi v Domžale k svojemu stricu Frančišku Prešernu, ki je bil med leti 1824 in 1837 kuratni beneficijat v Domžalah. Še več časa pa je v Domžalah preživel profesor Matija Tomc, ki se ga mnogi še osebno spominjate, pustil pa je močan pečat v svetu zborovske glasbe ter orgelskega ustvarjanja. Umrl je 8. februarja 1986 in je pokopan na zgornjem domžalskem (starem) pokopališču, takoj za vhodnimi vrati.

V počastitev teh dveh velikih mož ter ob praznovanju 30-letnice poimenovanja cerkvenega mešanega pevskega zbora po župniku Francetu Gačniku iz Stranj pri Kamniku in vodenju zbora s strani zborovodje, organista in skladatelja Dominika Krta, je v petek, 9. februarja 2018, v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Domžalah potekala slovesna sveta maša, pri kateri je sodelovalo okoli 80 pevk in pevcev iz treh zborov ter 40 instrumentalistov, izvajali pa so koncertno sveto mašo p. Hugolina Sattnerja-»Missa seraphica«. Pri maši so sodelovale pevke in pevci Mešani pevski zbor Odmev iz Kamnika, Cerkveni mešani pevski zbor France Gačnik iz Stranj pri Kamniku ter Komorni zbor Limbar iz Moravč. Vsem trem nastopajočim zborom, katerim je dirigiral Dominik Krt, pa je glasbeno podporo omogočil Simfonični orkester Domžale-Kamnik. V nekaterih skladbah so nastopili tudi solisti: Ana Smrtnik (alt), Irena Muri (sopran), Primož Stele (tenor) ter Rok Juhant (bas).

Dominik Krt.

Poleg maše je bilo izvedenih še nekaj znanih del iz zakladnice svetovne literature, vse v počastitev Franceta Prešerna in Matije Tomca ter slovenskega kulturnega dneva. Sveto mašo je daroval domžalski župnik mag. Klemen Svetelj, ob somaševanju prof. dr. Antona Štruklja ter duhovnega pomočnika Avgština Klobčarja. Organizator dogodka je bil Cerkveni mešani pevski zbor France Gačnik Stranje ter zborovodja Dominik Krt.

Ponovitev ene najlepših slovenskih maš p. Hugolina Sattnerja s simfoničnim orkestrom in 80 članskim zborom bo danes v soboto, 10. februarja 2018, ob 18. uri v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Mekinjah.

Koncertna maša p. Hugolina Sattnerja – Missa seraphica.

Glasbenik Franc Sattner p. Hugolin (1851–1934), slovenski skladatelj in duhovnik frančiškan. Sattner je deloval kot organist in učitelj glasbe v Novem mestu, od leta 1890 pa do smrti pa je deloval v Ljubljani kot vodja pevskega zbora. Leta 1867 se je pridružil frančiškanom. Komponiranja se je lotil šele v 50. letih svojega življenja, ko se je harmonije in kontrapunkta naučil pri skladatelju Mateju Hubadu. Kljub temu je spisal prvi slovenski oratorij. Pomembnejša dela, ki jih je p. Hugolin napisal so: Missa seraphica, Te Deum,  Jeftejeva prisega, kantata, Assumptio Beatae Mariae Virginis, oratorij (1911), Oljki, simfonična kantata (1914), Soči, simfonična kantata (1916), V pepelnični noči (1921), Tajda ali Komposteljski romarji, opera v treh dejanjih (1922-1925) ter V kripti sv. Cecilije (1931). Je pa bil p. Hugolin mož mnogih talentov.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

 

Tagi