V domžalski cerkvi pripravili akademijo v čast Matiji Tomcu

8. februar je v naši zavesti zapisan kot dan slovenske kulture, v župniji Domžale pa tudi kot dan smrti domžalskega župnika in skladatelja Matije Tomca. V njegov spomin je v nedeljo, 9. februarja 2020, potekala sveta maša, ki jo je daroval Avguštin Klobčar, duhovni pomočnik v župniji Domžale, po maši pa še krajša akademija. Kulturni program so oblikovale pevke in pevci Mešanega cerkvenega pevskega zbora župnije Domžale.

V spomin na profesorja Matijo Tomca in v počastitev kulturnega praznika je v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Domžalah potekala sveta maša. Da pa je sveta maša zazvenela še bolj slavnostno, je poskrbel Mešani cerkveni pevski zbor župnije Domžale, ki je na koru pod taktirko zborovodkinje Ksenije Kozjek zapel nekaj Tomčevih pesmi.

Po sveti maši je sledila še krajša akademija, ki se je odvijala pred oltarjem cerkve. Po kulturnem programu, v katerem je ob spremnih besedah Janeza Kozjeka, zapel župnijski pevski zbor, so prižgali še svečo na grobu pokojnega profesorja Matije Tomca, ki se nahaja na starem pokopališču pri domžalski cerkvi na Goričici, kjer imata s prvim domžalskim župnikom Francem Bernikom skupno zemeljsko počivališče.

Letos mineva 34 let od smrti dolgoletnega domžalskega župnika ter skladatelja Matija Tomca, ki je umrl na kulturni dan, 8. februarja 1986. Andrej Svete, duhovni pomočnik v župniji Domžale je po molitvi ter prižigu sveče še blagoslovil grob obeh velikih mož, pevski zbor pa je zapel »Vsi so venci vejli«.

Avtor: Miro Pivar: Foto, video: Miro Pivar

Tagi