V Domžalah kulturni praznik popestril Domžalski komorni zbor z gosti

Danes obeležujemo slovenski kulturni dan ali Prešernov dan, ki je osrednji slovenski kulturni praznik in državni praznik – dela prost dan. Na ta dan se zvrstijo številni kulturni dogodki širom države, svoja vrata pa običajno na široko odprejo tudi številne kulturne ustanove. Med njimi je bil tudi Slamnikarski muzej v Domžalah, kjer so si obiskovalci lahko ogledali tudi prireditev, ki jo je pripravila Zveza kulturnih društev Domžale, na njej pa je nastopil Domžalski komorni zbor z gosti.

V pogovoru o kulturi človeku nehote zaplavajo misli v čase, ko so kot posamezniki pri nas ustvarjali umetnine, ki jih danes časti vsa svetovna javnost. France Prešeren, Franc Saleški Finžgar, Josip Lavtižar, Valentin Vodnik, čigar leto praznujemo letos, Ivan Cankar,  Janez Jalen, Josip Vandot, Jakob Aljaž … malo kasneje, Franc Bernik, Matija Tomc, ki je umrl ravno  8. februarja 1986, Tone Čufar in danes, največkrat interpretirana Slavko Avsenik in Lojze Slak ter še mnogi drugi. Ja, to so slovenski kulturni velikani, katerih dela so ponesla v svet slavo slovenskega naroda, majhnega po obsegu a velikega na kulturnem področju. Ta dan slovenske kulture imenujemo Prešernov dan, čeprav je to dan vseh, ki so to našo kulturo soustvarjali in oplemenitili in nas, kateri te sadove uživamo.

Zveza Kulturnih društev Domžale je kulture željnim občankam in občanom pripravila prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku, ki je v Slamnikarskem muzeju v Domžalah potekala v petek, 8. februarja 2019. Nekaj obiskovalcev je v muzej prišlo že precej pred prireditvijo, kajti ogledali so si enkratno zbirko slamnikarstva na domžalskem, ki obiskovalcem ponuja v pogled pravo pašo za oči; od slamnikov, do šivanja le-teh, pletenja kit, do razstave preš, modelov za slamnike, šivalnih strojev za slamnike in še in še.

Za uvod je s slovensko Himno poskrbel Domžalski komorni zbor, pod vodstvom zborovodje Gregorja Klančiča, nato pa je vse zbrane nagovoril Nejc Lisjak, predsednik Zveze kulturnih društev Domžale, ki je tudi predstavil nastopajoče. V kulturnem programu so poleg Domžalskega komornega zbora sodelovali Katarina Kozjek na violončelu, Teja Komar na klavirju ter Luka Štiftar, ki je poskrbel za deklamacijo slovenskih pesmi.

Čudovit kulturni dogodek, ki je poskrbel, da so obiskovalci doživeli pravi kulturni utrip praznika.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi