V Domžalah je bilo tokrat tako, kot je bilo v Grobljah nekoč

Folklorna dejavnost je v slovenskem prostoru zelo priljubljena. Družabnost, kot ključni del folklore, redna tedenska srečanja, navezovanje novih stikov, sprostitev in novi izzivi v osvajanju novih kreativnih spletov ter seveda številni nastopi tako doma in v tujini, združujejo in poglabljajo njihovo  ustvarjalnost.

V Folklornem društvu Groblje iz Domžal vsako leto v mesecu septembru prirejajo gala prireditev, poimenovano »V Grobljah kot nekoč«. Številni ugledni povabljeni nastopajoči iz domovine in tujine so se  tudi letos predstavili s folklornimi plesi in ljudskim petjem.

Letošnja prireditev, ki je potekala v soboto, 8. septembra 2018, je bila že 10. po vrsti. S podporo Občine Domžale in Zavoda za šport in rekreacijo Domžale so se tokrat plesalci, godba, mažoretke ter pevci predstavili v Športni dvorani Domžale. S tem so dobili tudi priložnost, da so se lahko še bolje predstavijo širši javnosti. In prav je tako! Kajti folklora je danes pomemben vidik poustvarjanja ljudskega izročila, ki se izraža v plesu, oblačilni kulturi in običajih, katere folkloristi v nespremenjeni obliki prenašamo na mlajše rodove.

Lep in nepozaben večer, poln igranja, plesa, prepevanja in iger, so obiskovalcem poustvarili Godba Domžale, domžalske mažoretke, Folklorna skupina Folklornega društva Groblje, Otroška folklorna skupina Kulturnega društva Domžale, Folklorna skupina ŽKUD Tine Rožanc, Sorbian folklore ensemble WUDWOR iz Nemčije, Kulturno društvo Groblje in Vokalna skupina Adam Ravbar. Za vezno besedo je poskrbela Draga Jeretina Anžin.

Kulturno društvo Godba Domžale deluje že 134 let. Leta 1884 jo je ustanovil takratni domžalski učitelj Franc Pfeifer. Na začetku svojega delovanja je godba delovala pod okriljem domačega gasilskega društva, zato so  bili godbeniki na svojem prvem nastopu oblečeni kar v gasilske uniforme. Danes sodi Godba Domžale v najvišjo umetniško skupino Slovenskih godb, v zadnjem obdobju je postala vešča show programa, kae poimenujejo godba v gibanju. To so nam na  sobotnem koncertu tudi prikazali. Leta 2006 je prevzel dirigentsko mesto Damjan Tomažin in tako je godba zasijala s popolnoma novim programom.

Godbi so se na prireditvi pridružile tudi domžalske mažoretke. Kar 41 jih je veselo korakalo, plesalo in vrtelo palice. Mažoretke v Domžalah delujejo od leta 2017. Vadijo na vseh osnovnih šolah v občini, kjer se učijo plesnih korakov, elementov s palicami in sestavljanjem koreografij. Njihovi nastopi z Godbo Domžale so zato prava poslastica za oči obiskovalcev različnih prireditev. Domžalske mažoretke vodi Anita Omerzu Tome.

Obiskovalce je navdušila tudi Otroška folklorna skupina Kulturnega društva Domžale, ki deluje že osemnajsto leto. Sestavljajo jo otroci iz bližnje in daljne okolice Domžal. Skupina se vsako leto predstavi z novim spletom. Letošnji splet predstavlja otroško radovednost in njihovo igrivost ter posnemanje odraslih plesov. Vodja skupine je Damjana Praprotnik, pomagajo pa ji Meta Maček, Tanja Zore in Marjeta Bilban.

S spletom slovenskih ljudskih pesmi je navdušila Vokalna skupina Adam Ravbar, ki deluje v okviru Kulturnega društva Groblje, Domžale. Začetki skupine segajo v leto2016, ko se je pet fantov zbralo z željo po petju in druženju. Od takrat nastopajo na različnih lokalnih prireditvah, območnih revijah, predvsem pa radi razveselijo dekleta s podoknicami. Po začetnem zagonu so se februarja 2018 odločili izvesti samostojni koncert v domači dvorani v Grobljah. Vodja skupine je Peter Pogačar.

Kot gostje so nastopili folkloristi Folklorne skupine Tine Rožanc iz Ljubljane, ki so s svojimi atraktivnimi plesi in igrami navdušili zbrano občinstvo, saj so nastopili kar dvakrat. Delujejo pod okriljem Železničarskega kulturno umetniškega društva Tine Rožanc in je ena največjih, najbolj prepoznavnih in najstarejših folklornih skupin v Sloveniji. Z več kot sto člani redno organizirajo koncerte v lastni izvedbi, stremijo pa h kakovostnemu ustvarjanju in ohranjanju slovenskega izročila po celi Sloveniji, Evropi in drugod po svetu. Za svoja udejstvovanja prejemajo številna visoka priznanja in pohvale. Umetniški vodja je Anja Cizel.

S kar dvakratnim prihodom na oder so obiskovalce navdušili tudi mladi in poskočni Lužiški Srbi. Sorbian Folklore ensemble Wudwor iz Nemčije, kjer prebivajo Lužiški Srbi. So manjšina, ki živi v vzhodnem delu Nemčije v zveznih deželah Saški in Branderburški. Število ljudstva, ki se imenujejo Srbi, je blizu deset tisoč. Večji del njih živi v Zgornji Lužici, pokraji med Budišinom (Bautzen), Kamenco (Kamenz) in Hoyerswerda, od koder prihaja tudi folklorna skupina Wudwor, ki je nastopila na domžalskem odru. Skupino sestavljajo plesna skupina ter moški pevci in godci. Ustanovljeni so bili leta 1980 in imajo petdeset članov. Vsi govorijo srbski jezik ali pa ga vsaj razumejo. Skupina se trudi ohraniti in gojiti kulturo, jezik, plesno umetnost, običaje in nošo. Umetniški vodja je Stanij Handrick.

 

Tudi domači plesalci iz Folklornega društva Groblje so se publiki predstavili dvakrat. Splet gorenjskih plesov so zaplesali na takte Godbe Domžale, drugi splet pa so zaplesali ob svoji glasbeni skupini. Folklorna skupina Groblje deluje od leta 2007, od leta 2015 pa kot Folklorno društvo Groblje. Leta 2017 so praznovali 10 let delovanja in to pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Plesalci imajo originalne gorenjske, koroške in dolenjske kostume, spremljajo pa jih glasbeniki, ki igrajo na harmoniko, klarinet in kontrabas. Umetniški vodja je Nevenka Unk-Hribovšek.

Odlično izpeljan koncert, ki je navdušil obiskovalce!

Več fotoutrinkov s prireditve si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi