V Domžalah bo tudi letos močno dišalo po slami

Slamnikarski sejem kot tradicionalna domžalska prireditev

Slamnikarski muzej, ki deluje pod okriljem Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, tudi letos v sodelovanju z Občino Domžale organizira 6. slamnikarski sejem v Slamnikarskem parku ob stavbi Občine Domžale in Slamnikarskega muzeja. Naša želja je, da sejem postane tradicionalna prireditev kot obuditev spomina na dediščino slamnikarstva, ki je desetletja zaznamovalo mesto Domžale in okolico. Slamnikarski sejem bo potekal v soboto, 9. junija 2018, med 8.30 in 15. uro v Slamnikarskem parku, ob 18. uri pa bo v Slamnikarskem muzeju potekalo 4. Srečanje ljudskih pevcev in godcev Domžale in Kamnik.

Tudi letošnji sejem bo tematski slama in vse, kar iz nje naredimo, seveda pa v prvi vrsti slamniki in prikaz pletenja kit iz slame. Poleg predstavitve slamnikarstva in slamnatih izdelkov domačih in tujih razstavljavcev (iz Hrvaške, Srbije in Nizozemske) bomo pri izboru razstavljavcev nadaljevali z vsebinsko nadgradnjo eko izdelkov in izdelkov iz naravnih materialov z demonstratorji različnih slovenskih rokodelskih spretnosti.

Na sejmu bo potekal bogat spremljevalni program z različnimi glasbenimi, plesnimi in pevskimi nastopi domžalskih skupin, z rokodelskimi prikazi, vodenimi ogledi, animacijami za otroke in modno revijo. Med nastopajočimi bodo Godba Domžale z Domžalskimi mažoretami, Glasbena šola Domžale, Otroški zborčki iz domžalskih vrtcev, Otroška folklorna skupina KD Domžale, Plesna skupina Češminke Domžale, Banda CITRARSKA, Mešani PZ Drouz Radomlje, Veterani mengeške godbe itd. Naš dogodek pa bo tudi začetna in zaključna postaja Pohoda ob reki, ki povezuje.

Slamnikarski sejem je otrokom prijazna prireditev. V Slamnikarskem kotičku za najmlajše bo zabavno in ustvarjalno: nagradno tekmovanje v ustvarjanju najbolj izvirnega ptičjega strašila (predhodne prijave 3-članskih ekip na slamnikarski.muzej@kd-domzale), sprehod po labirintu iz slamnatih bal, tovarna milnih mehurčkov, ustvarjalne delavnice, nogometni pikado, kraljevsko sabljanje in izdelovanje kron, hoja s hoduljami, nova pravljica O pujsku, ki je zgradil hiško iz slame, Grini na obisku itd.

Modna revija slamnikov bo v več izhodih predstavila slamnike in njihovo uporabnost ob različnih priložnostih s poudarkom na nošenju kril: kolekcija jeansa za mlade, dve kolekciji svečanih popoldanskih in večernih oblačil, kolekcija z belo čipko in ekskluzivna kolekcija, ki je posvečena spominu na slovensko slikarko Ivano Kobilico.

Prireditev bomo zaključili s 4. Srečanjem ljudskih pevcev in godcev Domžale in Kamnik v soorganizaciji JSKD OI Domžale. Prireditev bo ob 18. uri v Slamnikarskem muzeju, Kajuhova 5, Domžale.

Celoten program dogodka na www.kd-domzale.si/slamnikarski-sejem.html.

Spremljate nas lahko tudi na FB strani Slamnikarski muzej Domžale.

Vabljeni, da »slamnikarsko« soboto preživite v naši družbi!

Organizacijski odbor, Slamnikarski muzej Domžale; Foto: Roman Kos

Tagi