V delavskem predmestju stoji dom, ki mu nihče ne reče dom

V četrtek, 18. februarja 2016, se je v Mestnem kinu Domžale predvajal film domačega režiserja Metoda Pevca s pomenljivim naslovom Dom. V delavskem predmestju stoji dom, ki mu nihče ne reče dom. V njem živijo gradbeni delavci brez služb, mladostniki iz ponesrečenih družin in deložiranci, ki iščejo streho nad glavo. Njihove zgodbe je zabeležil Metod Pevec.

Jure Matičič je v goste na pogovor po predvajanja filma povabil režiserja Metoda Pevca, kateremu sta se pridružila še igralca v filmu Kaja Skol in Damjan Habe, ki sta imela kar nekaj za povedati o Domu.

Pet nadstropij, tri vhode in devetnajst lastnikov ima po privatizaciji dom, ki je bil zgrajen kot samski dom gradbenih delavcev. V njem živijo možje, ki so kot mladeniči prišli iz Bosne, trideset let kot gradbeni delavci gradili Slovenijo in po bankrotu teh podjetij ostali brez vsega, propadli lastniki pa so jim ostali dolžni veliko denarja. V prvem nadstropju stanujejo mladostniki, ki so ušli iz ponesrečenih družin in jim je ljubše socialno skrbstvo mladinskega doma. Tukaj so deložiranci, ki iščejo najcenejšo streho nad glavo. Hiša je velika, vendar ima večina v njej samo ležišče; nihče ne reče, da je tukaj doma; vsi so prišli začasno, vendar se včasih začasnost zelo zavleče. Poleg socialne odrinjenosti imajo še nekaj skupnega: zgodbe, ki so zelo krute za delavce in seveda odlične za grabežljivce.

Pogovor je potekal sproščeno, režiser pa nam je povedal tudi nekaj takih zgodb, ki so jih v filmu morali izrezati. Več pa v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi