V Češminovem parku bo nocoj prišlo do spora med jeznimi šerpami in alpinisti

Lepo vreme je naročeno tudi za nocojšnji večer, tako da lahko brez obotavljanja obiščete kino pod zvezdami v Češminovem parku, kjer vam bodo družbo delale jezne šerpe in to na 6.400 metrih nadmorske višine. Iz prve roke vam lahko zaupamo, da vam pred jeznimi šerpami ne bo treba bežati, tako kot bodo morali bežati alpinisti, saj se bo vse skupaj odvijalo na velikem platnu Kina v parku.

Kino v parku: Šerpa – Spor na Everestu

dokumentarni film / Sherpa / režija: Jennifer Peedom / scenarij: Jennifer Peedom / 2015, Avstralija, Nepal / distribucija: Festival gorniškega filma / 96’ /

Lokacija: Kino v parku / Češminov park
Sobota, 15. 07. 2017
ob 21:30h

Leta 2013 so mediji poročali o šokantnem prepiru med evropskimi plezalci in jeznimi šerpami. Ustvarjalci filma so želeli raziskati vzroke tega spora, med snemanjem pa jih je presenetila največja tragedija na Everestu, v kateri je pod ledenim plazom umrlo šestnajst šerp.

Pretep na Everestu? Zveni neverjetno, ampak leta 2013 so mediji po celem svetu poročali o prepiru na 6400 metrih nadmorske višine, med katerim je morala skupina evropskih plezalcev bežati pred skupino jeznih šerp. Leta 1953 je novozelandec Edmund Hillary s šerpo Tenzingom Norgayem v duhu sodelovanja in pogumnega optimizma dosegel vrh Everesta, sedaj pa si plezalci in šerpe izmenjujejo le še žaljivke, kdaj tudi udarce. Kaj se je zgodilo s smejočimi šeprami, ki so tujcem predano pomagali pri osvajanju najvišjega vrha sveta? Filmska ekipa se je med plezalno sezono leta 2014 odločila poiskati razloge za takšno spremembo, namesto tega pa jih je presenetila ena največjih tragedij, ki je za vedno spremenila Everest. Sredi aprila se je sprožil ledeni plaz in pod seboj za vedno pokopal 16 šerp. Katastrofalna nesreča je za seboj potegnila drastičen razmislek o pomembnosti šerp.

Nekaj dodatnih informacij o letošnjem Kinu v parku
Vse projekcije Kina v parku so brezplačne. V parku je na voljo 200 sedežev, če želite pa lahko prinesete tudi svoje lastne stole in ležalnike, če pa radi posedate na travi, priporočajo piknik odeje! Kot vsako leto bo pri pavilijonu v Češminovem parku obratovala filmska kavarna z vsem, kar potrebujete za prijeten ogled večernega filma. Prvo pivo bo na voljo uro pred projekcijo.

Vabljeni tudi na spremljevalne dogodke, še posebej na filmsko stojnico, ki bo vsak dan od 19.00 do začetka filma namenjena predvsem najmlajšim. Letos boste lahko znova odnesli vaš najljubši filmski plakat z "sejma plakatov”, za nagrade pa se boste lahko potegovali v natečaju za enominutni video.

Češminov park se nahaja ob Plečnikovi ulici v Domžalah. Parkiranje je omogočeno tik ob parku, na parkirišču OŠ Domžale in pri stanovanjskem naselju Bistra. V slučaju slabega vremena se projekcija prestavi na nedeljo.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Darwin Castillo
Tagi