V cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v Grobljah izzvenel adventni koncert

Adventni čas je čas, ko se narava zagrinja v temo in mraz, v naših domovih in predvsem v naših srcih pa z vsakim tednom in novo prižgano svečko na adventnem vencu postaja vse bolj svetlo in bolj toplo. Adventni čas je čas pričakovanja deteta in z njim obljubljenega odrešenja sveta. Kot je bilo napovedano, bo Gospod izpolnil obljubo, dano že davno, da bo prišel On, ki bo delal prav in pravično. V veselem pričakovanju torej dvignimo svojo dušo h Gospodu. Pripravimo v svojih srcih jaslice za to detece. Naj bodo tople, mehke in skrbno postlane, da mu bo pri nas lepo in bo čutil našo ljubezen ter pripravljenost, da ga sprejmemo. In če bomo v naših srcih ohranili toplino in blagoslov, ki nas bosta napolnila ob prazniku Jezusovega rojstva, bomo lahko živeli tudi Njegov nauk.

Na Slovenskem imamo veliko pesmi, ki sovpadajo z adventnim časom. Tako mnogo zborov, pa naj si bodo cerkveni pevski zbori ali drugi zbori, z veseljem v adventnem času zapojejo del bogatega slovenskega izročila adventnih pesmi pred občestvom po cerkvah širom Slovenije. Tako adventne pesmi pridejo v neposreden stik z verniki, ki še posebej doživljajo čar Marijinega brezmadežnega spočetja in čar Jezusovega rojstva.

Eden takih zborov, ki je pred občestvom zapel bogat repertoar adventnih pesmi je tudi Mešani pevski zbor Klas Groblje, kateri je v petek, 14. decembra 2018, v cerkvi svetega Mohorja in Fortunata v Grobljah priredil Adventni koncert. Zbor je pod taktirko zborovodkinje Ane Bizjan zapel kar nekaj domačih in tujih adventnih pesmi. Na koncertu se je zboru pridružil tudi Matija Bizjan, prejemnik številnih glasbenih nagrad pri nas in v tujini, ki je s svojim neverjetnim basom očaral marsikaterega poslušalca. Zbor in basista Matija Bizjana je na orglah spremljal Rok Rakar. Koncert je povezovala Barbara Šestak.

Kar lepo število obiskovalcev je zmoglo porabiti nekaj časa, da so se namesto pred ekran, skupaj s svojimi najbližjimi podali do čudovite grobeljske cerkve ter prisostvovalo odličnemu koncertu. Ta adventni čas, ki je zakorakal že v drugo polovico, (neverjetno, kako čas beži) naj nam prinese obilo miru v srca. Usedimo se doma za mizo, prižgimo svečko in zmolimo kakšno desetko rožnega venca. Morda kot družinica skupaj kaj  zapojemo in se pogovorimo kaj lepega ali pa preprosto v tišini pogledamo v svoja srca in se vprašamo, kaj dobrega bi lahko naredili za druge, kako bi jih lahko razveselili ali jim olajšali trpljenje.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi