Županova Micka v Krašnji

Prva slovenska komedija

Verjetno si Anton Tomaž Linhart pred več kot 230 leti ni niti predstavljal, da bi lahko komedija, ki jo je prevedel in priredil bila aktualna tudi čez toliko let. Tokrat je Županovo Micko v soboto 16. marca v Društvenem domu v Krašnji na povabilo KUD Fran Maselj Podlimbarski uprizorila dramska skupina TKŠD Grčarevec, ki jo finančno podpira občina Logatec.

Pod režiserjskim vodstvom Matica Valiča, ki je spretno namesto Monkofa- Tulpenheimovega prijatelja dodal Minko, Tulpenhainovo sestro, ki jo igra Alenka Veber ter prepletel v komedijo delčke, za katere pozorni gledalec takoj ugotovi na koga letijo. Župana Jaka je tokrat zaigral Ljubče Manevski, Micko njegovo hči Sara Valič Lipovec in Anžeta, ki je zaljubljen v Micko Janez Osterman. Tulpenheima je več kot odlično upodobil Jernej Osterman, mlado vdovo Šternfeldovko, ki je odkrila baronovo zvijačo je upodobila Marija Klavžar enega izmed najbolj smešnih in zabavnih likov v komediji pisarja Glažka pa Marko Jeraj.

Dobra urica smeha in številni zapleti predvsem na koncu, ko morata Tulpenheim in Minka prisostvovati zaroki in listino celo podpisati kot priči in dodati nekaj denarja k Mickini in Anžetovi doti. Takrat osramočenega barona zadane najhujši udarec. Na koncu se sicer za Micko in Anžeta izteče najbolje, kar pa za Tulpenheima in njegovo sestro Minko ne morem reči, saj  ga plemkinja  Šternfeldovka zapusti. Sicer pa konec dober in vse dobro, še najbolj za Glažeka, ki s seboj odnese polič vina, da ne bo žejen.

Avtor: Drago Juteršek, Foto: Drago Juteršek

Tagi