Živa kultura v Domžalah: Pogovor z režiserko Nedo R. Bric

Neda R. Bric je s svojimi režijami že večkrat gostovala na odru Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, kot igralka pa še nikoli. V pogovoru, ki si ga lahko ogledate v videu zgoraj, se je Jure Matičič z Nedo pogovarjal o njenem preteklem delu, o predstavi Dr. Prešeren, za katero je tudi napisala besedilo, o tem kako se je kot igralka znašla v vlogi režiserke …

Pogovor z Nedo R. Bric poteka v sklopu praznovanja kulturnega praznika “Živa kultura v Domžalah”, v okviru katerega so v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale v sodelovanju z Občino Domžale pripravili bogat program prireditev, od gledaliških predstav, filmov, razstav, delavnic in pogovorov – za stare in mlade. S svojimi prispevki bodo sodelovali tudi nekateri zunanji izvajalci iz naše občine, kar dokazuje, da je kultura na domžalskem tudi v težkih časih še kako živa. V počastitev praznika in vseh, ki delajo na področju domžalske kulture, je nastal tudi film Domžale, kjer kultura nastaja, diha in živi. Pogovor bo na voljo do ponedeljka, 8. februarja 2021.

Uprizoritev Dr. Prešeren si boste lahko ogledali v ponedeljek, 8. februarja 2021, med 19. in 24. uro. Gre za mnogo plastno dokumentarno dramsko besedilo, ki se dogaja na težko določljivi meji med resničnim in fikcijskim. Dramsko pripoved sestavlja pet delov, vodijo pa jo ženske iz Prešernovega življenja. V hkratnosti časov, krajev in dogodkov, predstavljenih iz več zornih kotov se gradi pripoved pesnikovega življenja, ki se poskuša izmuzniti iz polja naših predsodkov. Protagonistke Ernestina Jelovšek, pesnikovi sestri Katra in Lenka, Ana Jelovšek in Julija Primic se vzpostavljajo glede na svoj odnos do pesnika in ga predstavijo v drugačni luči kot ga danes vidi splošno mnenje. Njihova stališča se dopolnjujejo, si nasprotujejo in oblikujejo celoto pesnika in družbe. Uprizoritev prinaša osvežen pogled na Franceta Prešerna, ki se oddaljuje od ustaljenega pogleda nanj.

V času med četrtkom, 4. februarja in ponedeljkom, 8. februarja, vas čaka na spletnih in družabnih straneh Kulturnega doma, Občine Domžale, Visit Domžale in portala domžalec.si pestra izbira prireditev, ki dokazujejo, da je domžalska kultura še kako živa tudi v času, ko so naše dvorane, galerije in muzeji zaprti.

Miha Ulčar; Foto, video: Kulturni dom Franca Bernika Domžale

Tagi