Živa kultura v Domžalah: Pogovor s filmsko ustvarjalko Teono Strugar Mitevsko

Teona Strugar Mitevska je ena od najbolj znanih filmskih ustvarjalk s področja bivše Jugoslavije. V svet filma je vstopila kot otroška igralka. Šolala se je za slikarko in grafično oblikovalko, kasneje pa študirala film na newyorški Tisch School of Arts. Leta 2001 je posnela kratkometražec Veta, nagrajen s posebno omembo žirije na Berlinalu.

Leta 2004 pa je v tekmovalnem delu festivala v Rotterdamu premiero doživel njen celovečerni prvenec Kako sem ubil svetnika (Kako ubiv svetec). Sledili so filmi Sem iz Titovega Velesa (Jas sum od Titov Veles, 2007), ki je bil nagrajen s posebno nagrado žirije v Sarajevu, Ženska, ki si je otrla solze (The Woman Who Brushed Off Her Tears), premierno prikazana leta 2012 na festivalu v Berlinu, in Dan brez imena (Koga denot nemaše ime, 2017), prav tako premierno predvajan v Berlinu. Teona je z bratom Vukom in sestro Labino soustanoviteljica produkcijske hiše Sestri in brat Mitevski.

Njen zadnji film Bog obstaja, ime ji je Petrunija je v lanskem letu doživel ogromen uspeh, ki ga je kronala nagrada na Berlinalu ter nagrada Lux, ki jo podeljuje evropski parlament. Film Bog obstaja, ime ji je Petrunija, si boste lahko na našem portalu ogledali od petka, 5. do nedelje, 7. februarja 2021, med 19. in 24. uro.

Pogovor z režiserko Teono Strugar Mitevsko, ki ga je vodil Jure Matičič, ogledate pa si ga lahko v zgornjem videu, poteka v sklopu praznovanja kulturnega praznika “Živa kultura v Domžalah”, v okviru katerega so v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale v sodelovanju z Občino Domžale pripravili bogat program prireditev, od gledaliških predstav, filmov, razstav, delavnic in pogovorov – za stare in mlade. S svojimi prispevki bodo sodelovali tudi nekateri zunanji izvajalci iz naše občine, kar dokazuje, da je kultura na domžalskem tudi v težkih časih še kako živa.

Pogovor s Teono Strugar Mitevsko bo na voljo za ogled do ponedeljka, 8. februarja 2021.

V času med četrtkom, 4. februarja in ponedeljkom, 8. februarja, vas čaka na spletnih in družabnih straneh Kulturnega doma, Občine Domžale, Visit Domžale in portala domžalec.si pestra izbira prireditev, ki dokazujejo, da je domžalska kultura še kako živa tudi v času, ko so naše dvorane, galerije in muzeji zaprti.

Miha Ulčar; Foto, video: Kulturni dom Franca Bernika Domžale

 

Tagi