Zaključek natečaja Izdelajmo knjigobežnice

Knjižnica Domžale je januarja 2024 objavila natečaj Izdelajmo knjigobežnice. Knjigobežnice so hiške za izmenjavo knjig, ki so zdaj že množično postavljene v lokalno okolje. So odlično orodje za povezovanje in druženje ob knjigah in branju.

Kot knjigobežnico lahko uporabimo že obstoječe objekte, kot so telefonske govorilnice ali avtobusne postaje. Po Sloveniji in po svetu smo videli že prav neverjetne izvedbe knjigobežnic, vseh barv in oblik. Knjigobežnice niso namenjene odlaganju odvečnih knjig, ki jih imamo po domovih, niti ne temu, da knjige vzamemo in jih nikdar več ne vrnemo. Knjige lahko brezplačno in brez strahu pred zamudnino vzame vsakdo, jo odnese domov in prebere, nato pa vrne nazaj v knjigobežnico. Lahko pa nazaj namesto te knjige prinese drugo knjigo, ki je ne potrebuje več.

Natečaj je bil namenjen lokalnim društvom, vrtcem, šolam, podjetjem in posameznikom, ki bi bili pripravljeni prispevati material za knjigobežnico in jo tudi izdelati ter postaviti v svojo okolico, mi pa smo se zavezali, da bomo priskrbeli knjige. Na natečaj se je odzvalo 6 ljubiteljev knjig in širjenja ljubezni do branja.

V Vrtcu Urša, v enoti Mavrica so s skupnimi močmi v skupini Pikapolonice postavili svojo knjigobežnico z namenom izposoje knjig. Sprva samo v okviru skupine petletnikov, nato pa imajo namen v projekt povabiti tudi ostale prijatelje enote Mavrica. Otroci previdno odpirajo vrata knjigobežnice in si v svojem umirjenem kotičku ogledajo kakšno zanimivo slikanico. Dodali so tudi lučko, ki spreminja barve, kar dodatno popestri zanimanje. Mentorica skupine je Andreja Ropotar Jagodic, ki je knjigobežnico tudi prijavila na razpis. Knjigobežnica se nahaja na naslovu Krtina 41, Dob pri Domžalah, v igralnici oziroma pred vrati igralnice.

Knjigice so našle svoj dom. Foto: Matej Omahna

Tudi na Osnovni šoli Dob so bogatejši za lepo knjigobežnico, ki so jo postavili učiteljica Tina Lanišek, hišnik Matjaž Šorn, knjižničarka Maja Jerič in učenci.

Knjižničarka Maja Jerič ob novi knjigobežnici ob Osnovni šoli Dob.

Na razpisu so sodelovali tudi v Vrtcu Domžale v enoti Palček. Za skupino Račke je knjigobežnico postavil gospod Matej Juhart, ki je oče njihove varovanke. Knjigobežnico so zaradi varnosti otrok postavili na notranji strani ograje Vrtca Palček na Viru. V enoti Palček so prav tako že poskrbeli za slavnostno odprtje knjigobežnice s kulturnim programom, ki se je odvijal 4. aprila.

Branje je izjemnega pomena za otrokov razvoj in tega se zavedajo tudi v Vrtcu Domžale v enoti Palček. V skupini Račke so bogatejši za izjemno lepo knjigobežnico, ki jo je izdelal Matej Juhart.

Našemu povabilu v natečaju so se odzvali tudi v Vrtcu Mlinček Radomlje, kjer so v skupini Ptički postavili kar dve knjigobežnici. Vzgojiteljicama Dragici Repanšek in  Petri Miklavc sta pomagala očeta otrok Jernej Kavčič In Ljubo Čukovič in tudi otroci sami.

Knjigobežnici so postavili ob otroška igrišča, ki jih  večkrat obiskujejo. Ena tako stoji na otroškem igrišču v Homcu, druga pa ob Mlinarjevi brvi na Homcu.

Ob Mlinarjevi brvi na Homcu vas sedaj pričaka knjigobežnica.

Na natečaj so se odzvali v Radomljah, kjer je Vinko Pele, član ŠZ Radomlje postavil čudovito knjigobežnico na telovadišču jutranje telovadbe Skupine Radomlje ob Kamniški Bistrici, v bližini mostu čez Kamniško Bistrico v Radomljah. Knjigobežnico je pričvrstil na kozolček.

Vinko Pele ob knjigobežnici, ki jo je izdelal.

Razveselila nas je Mirjam Rožič z družino iz Moravč. V vasi Podstran so postavili barvito knjigobežnico ob cesti.

Mirjam Rožič je z družino poskrbela za čudovito knjigobežnico v vasi Podstran v Moravčah.

Vse knjigobežnice smo tudi že obiskali in jih nagradili s simbolično nagrado, saj se nam je zdelo prav, da se zahvalimo vsem za trud in dobro voljo. Za nas so vsi zmagovalci. Dostavili smo tudi že nekaj knjig. Na podlagi osebnih želja in izkušenj iz terena, bomo skrbeli za založenost knjigobežnic.

Vsem sodelujočim se iskreno zahvaljujemo, da ste sprejeli izziv in združili moči pri ustvarjanju lepšega sveta za vse nas.

Avtor: Kristina Galun, Knjižnica Domžale

Tagi