Vera Terstenjak – domžalska akademska slikarka

Ob 80-letnici rojstva

Akademska slikarka Vera Terstenjak se je rodila leta 1944 na Prevojah pri Šentvidu, kjer je živela do sedmega leta starosti. Del otroštva je preživela v Domžalah. Z mamo, ki je bila ameriško-slovenskega rodu, je pri štirinajstih letih odšla v New York, kjer je kasneje začela svojo umetniško pot. Izpopolnjevala se je preko najrazličnejših umetniških vplivov in smeri, na katere je naletela med svojim umetniškim delovanjem.

Študij je nadaljevala v Ljubljani na likovni akademiji, kjer je tudi diplomirala. Po diplomi je s svojim soprogom, znanim filmskim umetnikom Nenadom Jovičićem, prepotovala velik del sveta, kjer je spoznavala materialne in duhovne različnosti in jih prenašala v svoja dela. Nenad Jovičić je bil znan in cenjen direktor fotografije, Vera pa je bila vez med režiserjem in snemalcem. Po razpadu Jugoslavije sta živela v Domžalah. V svoji slikarski delavnici je odkrivala mlade, likovno nadarjene talente in jih vzgajala ob novih socialnih metodah. Njeno bogato delo potrjujejo tudi številne razstave v Sloveniji in po svetu.

Ob 80-letnici rojstva Vere Terstenjak smo v Knjižnici Domžale pripravili digitalno zgodbo o njenem življenju od otroštva na Prevojah pri Šentvidu do današnjih dni, ko je še vedno vitalna in polna svetle energije, ki jo nosi v sebi že celo življenje.

Vabljeni k branju in ogledu številnih zanimivih fotografij.

DIGITALNA ZGODBA: Vera Terstenjak – domžalska akademska slikarka

Avtor: Kristina Galun, Knjižnica Domžale; Foto: Arhiv Knjižnice Domžale in Vere Terstenjak

Sorodni prispevek:

Srečanja in spominjanja: pogovor z Vero Terstenjak

Tagi