V Hiši kranjske čebele predstavili pesmarico Glasbene čebelice

Navajeni smo, da predsedniki marsikaj obljubijo, a do realizacije vseh obljub zelo težko pride. So pa tudi svetle izjeme, med katere zagotovo spada Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, ki je v preteklem letu obljubil, da bo Čebelarska zveza Slovenije v sodelovanju s prof. Tomažem Habetom in Občino Lukovica izdala knjižico pesmi o čebelah. Obljubo je tudi držal in tako je skoraj tri mesece pred obljubljenim rokom pesmarica prišla že iz tiska.

Pesmarica Glasbene čebelice je darilo in poklon slovenski besedi in kulturi! Občina Ivančna Gorica je prireditev uvrstila v sklop številnih prireditev ob praznovanju kulturnega praznika. Tako je v soboto, 3. februarja 2024, Čebelarska zveza Slovenije, v sodelovanju z avtorjem prof. Tomažem Habetom v Hiši kranjske čebele predstavila pesmarico Glasbene čebelice. V pesmarici je več kot 25 priredb s čebelarsko tematiko za vse zborovske zasedbe.

Na prireditvi so zbranim spregovorili Boštjan Noč predsednik Čebelarske zveze Slovenije, župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad in direktorica zavoda Zavod za kulturo in turizem Prijetno domače Maja Lampret. V prvem delu, ki ga je povezovala Dragica Šteh so nastopili učenci podružnične osnovne šole in glasbene šole, nato je sledil pogovor z prof. Tomažem Habetom o nastanku pesmarice. Ob tem, ko smo izvedeli podrobnosti o nastajanju pesmarice, avtor ni mogel skriti navdušenja, da je od ideje do realizacije minilo tako malo časa.

Pred nastopom komornega moškega zbora Čebelarske zveze Slovenije smo si lahko v kavarni Hiša kranjske čebele – ApiLab pogledali posebno razstavo, posvečeno prof. Habetu. V pevski del druženja nas je popeljala Barbara Dimc z nastopom komornega moškega zbora Čebelarske zveze Slovenije pod vodstvom Neli Zidar Kos in moškega pevskega zbora Šmarje-Sap pod vodstvom Polone Kopač Trontelj. A nismo prisluhnili samo moškim glasovom, saj nam je zapela tudi Polona Kopač Trontelj ob spremljavi na citre Neli Zidar Kos. Na koncu so moški zapeli še skupaj pesmi Slavka in Vilka, Avsenika, Gozdovi v mesečini in Čebelarja ob spremljavi na citre. Sledile so še zahvale obema voditeljicama, Dragici Šteh in Barbari Dimc. Člani zbora so za zborovodkinjo, ki je vskočila, ko je njihova odšla na porodniško, pripravili prijetno presenečenja ob slovesu v obliki čebeljih pridelkov.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi