V Domžalah dočakali premiero filma Dedek gre na jug

V petek, 13. januarja 2023, so tudi v Mestnem kinu v Domžalah dočakali težko pričakovano premiero slovenskega filma iz žanra komedije »Dedek gre na jug«. Gledalci so v nabito polni dvorani film in filmsko ekipo nagradili z bučnim aplavzom. Za dodatno zabavo po filmu, ki je poln humorja, so poskrbeli gostje; Vinci Vogue Anžlovar, režiser in scenarist, igralec Dario Varga, igralka Zala Djurić in asistentka kostumografije Barabara Drmota. Pogovor je vodil Jure Matičič, direktor Kulturnega doma Franca Bernika Domžale.

Gledalce je najprej pozdravil režiser Vinci Vogue Anžlovar, ki je pred 32 leti režiral slovenski film Babica gre na jug. Anžlovar je poudaril, da film Dedek gre na jug sicer ni nadaljevanje, vendar govori o podobnih temah. “Vendar z malce več izkušnjami,” je dodal. “Prava ljubezen, iskreno prijateljstvo in srečen konec, to imata filma skupnega.” 

Dedek gre na jug je film poln humorja, to je zgodba o življenju, pričakovanjih in iskanju smisla. Vlado iz bolnišnice ugrabi svojega umirajočega prijatelja Borisa in ga s starodobnim avtodomom popelje na jug. Boris in Vlado, oba glasbenika, se poznata že vrsto let, saj sta skupaj igrala v jazz orkestru. Vlado se odloči odpeljati Borisa v Makedonijo, da bi ponovno srečal svojo dolgoletno, nikoli izsanjano ljubezen Nedo, s katero je zaradi nesrečnih spletov okoliščin pred leti prekinil stike. Sprva gre vse po planu, potem pa jima po nesrečnem naključju pot prekriža Rominja Esma, ki je bila priča likvidaciji in je sedaj na begu. Trije junaki se znajdejo v obračunavanjih med bivšimi trgovci z orožjem in policijo. Dedek gre na jug je “feel good” film poln humorja, glasbe in akcije.

Rominjo Esmo igra Zala Djurić, ki je v pogovoru dejala: “Težko bi izpostavila en sam dogodek iz snemanja filma. Že samo dejstvo, da me je doletela čast, da sem lahko igrala v tem filmu, je zame največji dogodek.”  Povedala je, da je še nikoli med snemanjem ni bilo tako strah kot takrat, ko je vozila avto, v njem pa dva vrhunska igralca.  Sicer pa se je z Esmo povezala skozi glasbo, po filmu pa je ugotovila, da jo je ena osmina ciganke, kar jo zelo veseli.

Tako je v filmu veliko odličnih posnetkov narave iz Prekmurja, Tinekovega broda na Muri, okolice Ljubljane in Vinice ter nekaj posnetkov iz Bosne in Srbije. V filmu je polno romske glasbe, komičnih zapletov in nazadnje razpletov, ki gledalca držijo ves čas v napetosti, kaj se bo zgodilo po vsakem kadru. Ko se kader menja, pa so gledalci spet priča komičnemu nadaljevanju in smeh je zagotovljen.

V Mestnem kinu Domžale si boste film Dedek gre na jug v mesecu januarju ogledali lahko še v petih terminih. Spored najdete tukaj.

Zanimiv pogovor z ustvarjalci filma si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto: video: Miro Pivar

Tagi