Uprizoritev dramskega dela Štirje letni časi

Dramska igra je bila v Kulturnem društvu Groblje vedno ena bolj značilnih oblik kulturnega udejstvovanja, saj sega odrsko ustvarjanje v teh krajih daleč nazaj v zgodovino. Dramska sekcija ima v Grobljah dolgoletno tradicijo. Kot vsako leto pa so s komedijo Vinka Möderndorferja »Štirje letni časi«,  ki je bila premierno uprizorjena v soboto, 9. 3. 2024 spet zadeli žebljico na glavico. Dvorana je bila polna, med igro je bilo slišati veliko smeha na koncu pa dolg aplavz. 

Dramska skupina, je premierno uprizorila veselo poslansko komedijo z lahkotnim zapletom in brutalno izpeljavo, dramsko delo Vinka Möderndorferja z naslovom Štirje letni časi. Za odrske deske Kulturnega društva Groblje jo je zrežiral in priredil Drago Plevel. Premiera je bila na sporedu v soboto, 9. marca 2024, ponovitev pa bo v nedeljo, 10. marca 2024 ob 19. uri v Kulturnem domu Groblje.

V komediji Štirje letni časi spoznamo premožno poslansko družino Cigler. Oče je skorumpiran poslanec, sivolas možakar, ki vzbuja zaupanje. Skrbi ga, kako bo z njegovo prihodnostjo. Deluje precej nervozno, kar pa seveda spada k njegovi službi, saj brez rahle preganjavice ni dobrega poslanca. Mama je prava gospodinja, blebeta in blebeta in sploh ne neha. Včasih zine kakšno neumnost ali pa zameša besedo, pa tega sploh ne opazi. Imata dva odrasla otroka. Hči Jonika, ki vztrajno išče ”pravega” in sin Jernej, ki rad kocka in si je pri tem ustvaril nemalo dolga. Navidezno družinsko idilo zmoti napovedan obisk KPS – Kontrola premoženja sodržavljanov. Začne se mrzlično ”pospravljanje” dragocenosti, da bi ustvarili čim bolj skromno vzdušje.

Kot je dejal ob mrzličnem pospravljanju in skrivanju obremenilnih dokazov glavni lik očeta Leopolda Ciglerja, Konrad Pižorn Kondi; »Prav verjeli mi bodo, da sem s poslansko plačo v treh letih zgradil tole hišo, jo napolnil s slikami, zgradil vikendico na Krasu, trikrat zamenjal avtomobilček, odprl podjetje….«

Odlična igra, polna smeha in tudi čustvenega razmišljanja so pred nabito polno dvorano odigrali:

Amalija Cigler – Magda Pavli, Leopold Cigler – Konrad Pižorn Kondi, Jonika – Maja Gorenc, Jernej – Franc Kovač, Mladenič – Svit Mandelj, Muta – Mojca Homar ter Vasilija – Silva Demšar. Da vse poteka tako, kot mora biti, da je zvok in svetloba prava, scena pa brezhibna in primerna za igro, so poskrbeli, Šepetalka – Marija Blatnik, luč in zvok – Vilijem Kaker, scena, maska in kostumi – Drago Plevel, grafično oblikovanje – Gašper Plevel, organizacija – Anton Košenina. Da je bila izvedba brezhibna in s tem tudi odlična, so pomagali Občina Domžale, Krajevna skupnost Jarše – Rodica ter JSK OI Domžale.

Ob koncu igre se je članicam in članom Dramske skupine Groblje zahvalil tudi predsednik Kulturnega društva Groblje Anton Košenina ter pohvalil vse, da so v triintridesetih dneh vsak dan po dve ali dve uri in pol uspeli pripraviti in na oder postaviti to odlično dramsko delo. Seveda so vsi nastopajoči in »osebje iz ozadja« dobili tudi šopke, ki jih je podelila Ivanka Košenina.

Vljudno vabljeni danes, 10. 3. 2024, ob 19.00 uri na dramsko igro »Štirje letni časi«, kjer vam zabave ne bo manjkalo. Informacije in rezervacije vstopnic: Anton Košenina, 040 704 497, prodaja vstopnic pa je eno uro pred predstavo.

Avtor Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar

 

Tagi