Tvoja pot – predstavitev knjige Urške Petak in razstava ilustracij Katarine Peterc

Izkušnja smrti ljubljene osebe v nas povzroči široko paleto občutkov in čustev. Pogosto se zgodi, da smo izgubljeni in nemočni. Dragoceno je, če imamo ob sebi spremljevalca, sopotnika v procesu žalovanja, ki se odvija ob smrtih za nas pomembnih ljudi. V knjigi najdete napotke, nasvete, informacije, ki vam bodo morebiti pomagale na vaši poti. 

V Knjižnici Domžale je v sredo, 16. februarja 2022, potekala predstavitev knjige Tvoja pot – sopotnik skozi izkušnjo žalovanja avtorice Urške Petak, obenem so na ogled postavili tudi ilustracije iz njene knjige, ki jih je narisala Katarina Peterc. Pogovor z avtorico Urško Petak in ilustratorko Katarino Peterc je vodila Larisa Novak.

Knjiga je izšla pri Zavodu Iskreni. Danes je Zavod Iskreni ena najmočnejših civilnodružbenih organizacij v Sloveniji, ki se financira pretežno od ljudi in na trgu. Delujejo na področjih: otroška, zakonska in družinska terapija ter raznovrstni preventivni programi za mlade, zakonce in starše. Iz lastnih prostorov vam uspejo s pomočjo spletne trgovine dnevno in brezplačno na vaš dom dobavljati kvalitetne knjige slovenskih založb in lastne založbe Iskreni.

Ko otrok ali mladostnik žaluje, ne ve, kje potuje. Ljubljena oseba namreč odide nenadoma, občutki v mladostniku pa se zgodijo prvič in so lahko zelo močni, neznani in otrokom prinesejo negotovost in nemir. Otroci vstopijo na neznano področje, pogosto so izgubljeni v svojih spreminjajočih občutkih. Še bolj pa so negotovi, če nimajo sogovornika oziroma podpornika na poti žalovanja. Njihovi bližnji vstopajo v svoj proces žalovanja in so podobno ali še bolj vznemirjeni in nemirni, kar otrokom povzroča dodatno stisko. Zato otroci na poti žalovanja pogosto ne morejo prejeti potrebnega občutka sprejetosti, varnosti in podpore. Ostajajo sami s svojimi novimi neznanimi občutki v sebi in nemirom, ki je prevzel ves družinski prostor, saj je izguba zarezala v življenje cele družine.

Knjiga »Tvoja pot – sopotnik na poti skozi izkušnjo življenja« na sočuten način povabi in spremlja otroka po poti skozi pokrajino žalovanja. Knjiga ga vodi po postajah oziroma korakih in s konkretno zgodbo, vajami in ilustracijami ilustratorke Katarine Peterc, ilustracije pa ga podpirajo pri spoznavanju, sprejemanju in izražanju občutkov in čustev.

Ilustratorka Katarina Peterc je v pogovoru dejala, da je počaščena, da je lahko ilustrirala knjigo avtorice Urške Petak. Res, da je bilo malo časa za ilustracije, saj se je izid knjige nezadržno hitro približeval, zato je navdih za ilustracije dobila na poti, ki povezuje ob Kamniški Bistrici. Razstava ilustracij je tudi na ogled v veliki dvorani Knjižnice Domžale, kjer imajo pogovore in predavanja ter razne predstavitve.

Urška Petak je po poklicu psihosocialna svetovalka, edukantka psihoterapije. Skozi lastne izkušnje poti žalovanja in ob strokovnih izkušnjah tenkočutno odpira prostor posameznikom, ki na svoji poti potrebujejo sopotnika. Deluje na področju psihosocialnih stisk, zlasti na področju žalovanja otrok in mladostnikov.

Pogovor si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor Miro Pivar foto; video; Miro Pivar

Tagi