Tina Žarki: ”Vsak začetek se najprej začne v glavi”

Zaključek Športne bralne značke in športno-motivacijsko predavanje Tine Žarki

Ob zaključku Športne bralne značke je v Knjižnici Domžale potekalo športno-motivacijsko predavanje Tine Žarki. Tina Žarki je vrhunska rekreativna športnica in predavateljica športno-motivacijskih predavanj. Verjame, da so besede tiste, ki vodijo k dejanjem, in da se vsak začetek najprej začne v glavi. Vsem nam je težko začeti in se odtrgati od vsakdanje rutine, vendar je potrebno vzeti čas za gradnjo močnega uma, aktivnega telesa in zdravega srca. S svojimi predavanji, ki vključujejo ogromno nasvetov o opremi, poteh, prehrani, počutju in varnosti, želi ljudem približati šport in jih motivirati, da aktivnost vključijo v svoj vsakdan.

V Knjižnici Domžale so v četrtek, 16. maja 2024, imeli zaključek Športne bralne značke, obenem pa še predavanje Tine Žarki, vrhunske rekreativne športnice in predavateljice športno-motivacijskih predavanj. Po predavanju, ki je vključevalo prikaz fotografij na projekcijskem platnu, sta gostja Tina Žarki in Tadeja Rode Teran iz Knjižnice Domžale podelili štiridesetim udeleženkam Športne bralne značke diplome in nagrade. Tadeja Rode Teran je poudarila, da sta letos dva pomembna sponzorja priskrbela nagrade. »V Knjižnici Domžale smo veseli in hvaležni, da nas pri projektu Športne bralne značke že vsa leta podpira zelo uspešno koprsko podjetje SWY BRAND, ki vsako leto poskrbi za sladki del nagrade za vse, ki so opravili značko. Letos pa se nam je pridružilo še podjetje SOVA MEDIA, ki izdaja ene najbolj prodajanih in priljubljenih križank za vse starosti in težavnosti. Za vsakega so prispevali zadnjo številko tematskih križank, ki je v celoti posvečena kolesarstvu in v kateri je tudi prispevek o gostji in predavateljici večera Tini Žarki. V Knjižnici Domžale se obema sponzorjema iskreno zahvaljujemo,« je dejala Tadeja Rode Teran.

Gostja večera Tina Žarki, vrhunska rekreativna športnica in predavateljica športno-motivacijskih predavanj, je med predvajanjem slik na projekcijskem platnu povedala veliko o motivacijskih vajah, kako jih je sama spoznavala skozi življenjske preizkušnje in tudi doživljala ob svojih vrhunskih rekreativnih udejstvovanjih. Sprva kot tekačica, zadnjih osemnajst let pa kot vrhunska rekreativna kolesarka na 18 let starem dirkalnem kolesu, za katerega je takrat plačala 350 evrov, pa ji ob rednem servisiranju še vedno služi. “Pridobivanje kondicije in ohranjanje fizične aktivnosti je ena najboljših naložb, ki jih lahko naredite za dolgo in srečno življenje,” je dejala Tina.

Hitrost življenja sodobnega človeka ga postavlja v stanje konstantnega nemira. Stres je vsakodnevni spremljevalec pri vseh opravilih, odraža se tudi na zdravju. Predvsem dolgotrajen vpliv negativnega stresa lahko povzroči resne zdravstvene težave. Preprečimo jih lahko z učinkovito rabo sprostitvenih tehnik, kot je na primer avtogeni trening. »Smešno je, ko ljudje, ki mislijo, da ne motivirajo, v bistvu najbolj motivirajo, in zmotno je, da mi, jaz in ostali športniki, mislimo, da motiviramo samo tiste, ki lahko pa nočejo,« je dejala Tina Žarki. Sreča je notranji občutek, ki je nezamenljiv. Je tisto nekaj, kar se ne da opisati, pa vendar vemo, kdaj smo srečni in kdaj nismo. Sreče se res ne da kupiti. Ni povezana z materialnim svetom. Ta občutek je res notranji in vsak ga drugače občuti. Je pa najlepši. In za takimi občutki moramo hrepeneti vsak dan. Nekomu ga sproži to, nekomu ono … To so trenutki, ki naredijo življenje lepše in dajo posebno melodijo srcu in telesu.

Največjo pozornost poleg Tinine priprave si zasluži tudi njeno kolo. Letos Tina praznuje polnoletnost. 18 let udejstvovanja v športu ter šest let od osemnajstih, ki sta jih skupaj preživela, sta lani zaznamovala z dvema ogromnima izzivoma – BHard Dirko okoli Bosne (1230 km in 18.486 višinskih metrov v 104 urah) ter Pariz-Brest-Pariz (1215 km, 10.500 višinskih metrov v 84 urah). Pred tem pa je z starejšim dirkalnikom prevozila 1029 km in 14.500 višinskih metrov v 77 urah okoli Slovenije. Prvi izziv v kolesarjenju je doživela pred 18 leti, ko je šla z navadnim dirkalnikom in supergami Converse prvič na kolo in prevozila 156 km maraton Franja. Takrat jo je kolesarjenje prevzelo, tek pa je malo zapustila, superge pa jo spremljajo še danes, po osemnajstih letih. Kot pravi Tina, “če so lahko nekoč premagovali dolge razdalje in velike višinske razlike z navadnimi kolesi in navadno obutvijo, zakaj bi danes metali na tisoče evrov za vrhunska kolesa in vrhunsko opremo, saj je kot rekreativec ne potrebuješ.” Na vseh velikih vrhunskih rekreativnih tekmovanjih je vedno samooskrbna. Nima drugega človeka, da ji skrbi za prehrano, pijačo in druge stvari, saj vse zmore sama in se tudi vedno znajde, da ji je na dirkah lepo in uživa.

»Dosežki obeh svetov so izjemni. Razlika je v tem, da profesionalni športniki “padejo” v ekstrem v mlajših letih, ko je njihova eksplozivnost na vrhuncu. Rekreativni športniki “padejo” v ekstrem po navadi po 35. letu, ko se jim razvije vztrajnost in eksplozivnost popušča. Ker se sama vrtim v velikih obratih, je bil namen te strani, da približam ljudem aktivnosti rekreativke. Namenoma skoraj nikoli nisem objavila distanc oziroma časa aktivnosti, ker želim doseči, da se res ni treba ukvarjati pri naših letih s številkami. Ogromno časa posvetim športu. Brez njega ne vem, kako bi funkcionirala na dnevni bazi. Misli se mi skristalizirajo v naravi. Počutim se srečnejšo, močnejšo in sprejemam sebe v celoti. Jaz sem cela jaz od glave do pet. Ni napak. Nisem se vedno gibala v distancah, kot se zdaj, in nikoli nisem mislila, da bom multitask športnica. Začela sem s hojo do službe in nazaj. Nadaljevala s 5 km tekom, ki se je razvil v 10 km. Ta se je razvil v 21 km, nato v 42 km. Korak naprej je bil 75 km. To ni nekaj norega! To je posledica fizične pripravljenosti. Želja po izzivu. Rekreativci so velikokrat veliko “hujši od profesionalcev”, ker nimamo meja. Ker grem lahko teči do Avstralije, ali pa prekolesariti cel svet. Nismo nori. Naša norost je, da obožujemo šport. V veliki večini, ne samo da imamo službo, imamo še otroke, ki niso prikrajšani za naš čas… vsaj za mojega sina vem, da ni. “In kaj je fora, da to delaš? Saj nisi plačana?” Sem. Z dobrim počutjem, zdravjem. Živim življenje, ki ga ne bi zamenjala za strmenje v TV in vrečko čipsa. Je pa res, da lahko veliko čipsa pojem, ker veliko energije tudi pokurim. Pojdite ven. Vdihnite ta zrak. Naredite nekaj korakov. Odklopite se od materialnega sveta. ZASE. ZA ZDRAVJE. ZA DOBRO POČUTJE,« je ob koncu dejala vrhunska rekreativka Tina Žarki.

Avtor: Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar

Tagi