Srečen bo čas – nova filmska umetnina o škofu Antonu Martinu Slomšku

Srečen bo čas je sodoben filmski portret, ki odkriva ozadje vizionarskega dela Antona Martina Slomška. Iz številnih niti stkana pripoved o človeku, ki je globoko spoštoval okolje, v katerem je odraščal in pozneje deloval. S svojo odločnostjo in velikimi napori je domači kulturni prostor pomikal ob bok drugih evropskih narodov, ki so sredi 19. stoletja doživljali svoj preporod. Srečen bo čas je navdihujoča zgodba o človeku, ki je poznal slovensko dušo in ji vdano posvetil celo svoje življenje.

Te dni se po slovenskih kinematografih premierno vrti film »Srečen bo čas«, ki odkriva ozadje vizionarskega dela Antona Martina Slomška. Domžalska premiera filma je v Mestnem kinu Domžale potekala v četrtek, 2. marca 2023, kjer se je polni dvorani obiskovalcev po projekciji pridružila tudi ekipa filma. V filmskem pogovoru so sodelovali Matjaž Fenguš, eden od štirih režiserjev filma, Robert Dragar, igralec, ki je igral glavni lik v filmu ter Tim Žibrat, ki je v filmu poskrbel za glasbo. Pogovor z ustvarjalci filma je vodil Jure Matičič, direktor Kulturnega doma Franca Bernika Domžale.

Dolgometražni igrano-dokumentarni film »Srečen bo čas«, ki je nastal v Studiu Siposh, je sodoben filmski portret, ki odkriva ozadje vizionarskega dela škofa Antona Martina Slomška. Je pripoved o človeku, ki je globoko spoštoval okolje, v katerem je odraščal in pozneje deloval. S svojo odločnostjo in velikimi napori je domači kulturni prostor pomikal ob bok drugih evropskih narodov, ki so sredi 19. stoletja doživljali svoj preporod.

»O Slomšku sem sicer nekaj vedel, a ne dovolj za takšno nalogo. Ob študiju vloge in pripravah na snemanje, pa sem vse bolj spoznaval njegovo osebnost in njegov pomen za slovenski narod, kako ključen je bil za obstoj našega jezika in kulture. Sprva so bili tudi moji bližnji in kolegi presenečeni nad mojim podvigom, toda na snemanju, v oblačilih in pripravljen pred kamero, sem se resnično lahko preselil v drug prostor in čas. Takrat je postala tudi stara štajerska izreka slovenščine obvladljiv izziv,« je o snemanju povedal igralec odraslega Slomška Robert Dragar.

»V filmu sem upodobil lik Antona Martina Slomška. Izjemna igralska izkušnja je za menoj. V življenju se zgodijo stvari takrat, ko se morajo. Hvaležen sem za zaupanje, čeprav niso vsi bili navdušeni, da sem sprejel igrati Slomškov lik. Ker sem poleg glasbe (Skupina Victory), ki mi res ogromno pomeni, dobil priložnost zaigrati, upodobiti lik Antona Martina Slomška, njegovo delo, življenje in vrednote, sem zelo ponosen,« je še dodal Robert Dragar.

Celovečerni film »Srečen bo čas« vstopa po besedah enega od štirih režiserjev Matjaža Fenguša v zgodovinske okoliščine, v katerih so živeli Slovenci dobršen del 19. stoletja in v kakršne je bil postavljen tudi Anton Martin Slomšek. Zagnanega in odločnega svetniškega lika, se je filmska ekipa pod taktirko glavnega režiserja Davida Sipoša lotila skozi številne intervjuje poznavalcev Slomška in obdobja, v katerem je živel. Številni intervjuji so integralni del filma.

Nit intervjujev se prepleta s stilizirano zgodbo upokojenega profesorja Jerneja, ki ga dramatizacija popelje po poti Slomškovih stvaritev in krajev njegovega delovanja. Pripoved spremljajo tudi animirani prizori, ti prikazujejo epizode iz Slomškovega življenja med njegovim premišljevanjem.

V sklopu igrano-dokumentarnega filma o Antonu Martinu Slomšku sta še dva kratka igrana filma, ki ju je režiral Matjaž Feguš. Prvi z naslovom »Ključ na obzorju« pripoveduje zgodbo o preizkušnji, skozi katero je moral Slomšek v najstniških letih, drugi kratki film »Kje je gospod Frank«, pa je postavljen v razburkan čas pomlad narodov in prikazuje zapostavljenost Slovencev, ki niso znali nemško. Slomškov klic k poštenosti in enotnosti naroda je še kako aktualen tudi danes.

Film je bil posnet na številnih lokacijah po Slovenij, med drugim tudi v Moravčah in okolici. Kadre so med drugim snemali tudi na gradu Tuštanj, v Stični, Škofji loki, ki so filmu pridodale pravi pridih vernih ljudi Slomškovega časa.

Studio Siposh je realiziral že več filmov o cerkvenih osebnostih. Predstavili so škofa Vovk in Smej, blaženi Grozde in duhovnika ter pisatelja Ksaverja Meško. Namen filma je predvsem približati škofa Antona Martina Slomška mladi generaciji.

Tim Žibrat, ki je v filmu poskrbel za glasbo, je obiskovalcem razkril, kako se filmu glasba doda, kako se izloči in dodaja različne zvoke instrumentov, ki v izbranem trenutku filmu dodajo pravi ton in s tem tudi boljšo zgodbo. Predstavil je tudi postopek in pomen ozvočenja igralcev, ter razkril marsikatero skrivnost o obdelavi zvoka in videa.

Pogovor z ustvarjalci filma, si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi