Srečanje s Slavkom Preglom

Ob koncu letošnje sezone smo se bralni krožki Krajevne knjižnice Daneta Zajca Moravče ponovno srečali z enim od slovenskih literarnih ustvarjalcev, ki pod okriljem založbe Beletrina kot Beletrinini trubadurji potujejo po Sloveniji. Pri nas se je ustavil pisatelj Slavko Pregl.

Gospod Pregl je pri Beletrini izdal svojo avtobiografijo Srajca srečnega človeka, ki je bila tudi rdeča nit pogovora, katerega je suvereno vodila mag. Katarina Peterc. Skozi postavljena vprašanja, nam je pisatelj z veseljem pripovedoval, kaj vse je doživel v svojem bogatem življenju in pri nekaterih vprašanjih se je kar dobro razgovoril. Poslušali smo ga z zanimanjem in se kdaj pa kdaj tudi nasmejali njegovim domislicam. Vsekakor sta nas vse očarala njegova vedrina in pogled na svet, četudi je znal izreči tudi kakšno pikro na račun ravnanja s kulturo in delovanja v njej. Čas je vse prehitro minil. Treba se je bilo posloviti, čeprav je bilo neizrečenih še veliko vprašanj. Ob koncu nam je gospa Katarina vsem prebrala še naslednji citat: ”Vse življenje sem dobival vsakršne lekcije iz ponižnosti, a nobena me ni zadela do te mere, da bi mi skalila veder pogled v boljšo prihodnost. Popolnoma verjamem, da bodo nove, razgledane in dobro izobražene mlade generacije ne glede na obupne težave, s katerimi jih spotikamo, ustvarile boljši svet, blagostanje za vse.”

Z optimizmom, da bo nekoč tudi v svetu kulture boljše, smo zaključili uradni del srečanja. Po srečanju se je gospod Pregl še za nekaj časa zadržal ob prijetnem klepetu in se poslovil. Počasi smo se, polni vtisov, dobre volje in optimizma, razšli tudi mi.

(Foto: Urška Justin)

Vsakič znova se ob takih srečanjih zavemo, da knjiga res združuje ljudi in želimo si, da bi nas to združevanje še dolgo povezovalo. Vsem pa, ki knjige Srajca srečnega človeka še niste prebrali, toplo priporočamo, da si z njo krajšate vroče poletne dni.

Avtorica: Darka Hlaj, bralni klub Drevored Besed

 

Tagi