Špela Kaplja: Kako se ljubi reka

Predstavitev knjige

Knjiga »Kako se ljubi reka« je v prvem delu iskren zapis avtoričinega zdravljenja ter preobrazbe s pomočjo rek. Osrednji del knjige so Ljubezenska pisma rekam, intimni zapisi njenih srečanj z rekami, ki predstavijo 13 slovenskih Velikih Dam: Idrijco, Dragonjo, Kamniško Bistrico, Savo, Sočo, Mostnico, Ljubljanico, Dravo, Kolpo, Muro, Krko, Savinjo in njeno domačo Rovščico. Ti ponudijo vpogled v skrivno svetišče reke in preko kratkih erotičnih zapisov razkrivajo, kako se ljubi reka. V načinu ljubljenja se odstira njihov energijski zapis, način na kakšen način ustvarjajo svet in s kakšno kvaliteto nas bogatijo. Knjigo bogatijo tudi ilustracije, ki jih je ilustrirala Neja Meta Rojc.

Knjižnica Domžale je v torek, 24. oktobra 2023, gostila avtorico knjige »Kako se ljubi reka« Špelo Kaplja, pisateljico, pripovedovalko zgodb, naravovarstvenico in Varuhinjo Rovščice v okviru projekta Varuhinje rek. »S to knjigo smo poleg povabila v intimni svet preobrazbe povabljeni v jasno strukturirano znanje, da vode hranijo še nikoli prej tako razkrit kolektivni spomin. Špela ga je destilirala v eliksir in prelila na papir. Zlata vredna Kaplja,« je v samopredstavitvi knjige dejala Špela Kaplja.  Knjiga je vabilo h globljemu pogledu na reke v katerem prepoznamo njihov pomen in jih ne le zaščitimo, temveč jih z napotki, podanimi tudi v knjigi, začnemo častiti.

V predstavitvi je avtorica Špela Kaplja pozornost namenila Rovščici, še zadnji prosto tekoči reki v Osrednji Sloveniji, ki polni naše močvirje Blate in Mlake. Knjiga Kako se ljubi reka je v prvem delu iskren zapis avtoričinega zdravljenja ter preobrazbe s pomočjo rek. Osrednji del knjige so Ljubezenska pisma rekam, intimni zapisi srečanj z rekami, ki predstavijo 13 slovenskih Velikih Dam, kot jim pravi Špela. To so: Idrijca, Dragonja, Kamniška Bistrica, Sava, Soča, Mostnica, Ljubljanica, Drava, Kolpa, Mura, Krka, Savinja in njena domača Rovščica. Ti zapisi ponudijo vpogled v skrivno svetišče reke in preko kratkih erotičnih zapisov razkrivajo, kako se ljubi reka. Se je pa avtorica Špela Kaplja z obiskovalci spraševala, zakaj so ljudje v davnih časih rekam dajali samo ženska imena.

V načinu ljubljenja rek se odstira njihov energijski zapis, način na kakšen način ustvarjajo svet in s kakšno kvaliteto nas reke bogatijo. Avtorica knjige o trinajstih slovenskih rekah verjame, da so tiste, ob katerih si se rodil in odraščal, tvoje vile sojenice. Špela Kaplja je v svoji novi knjigi Kako se ljubi reka zajela prvinsko in hkrati božansko sporočilo.

V svoji novi knjigi Kako se ljubi reka je avtorica zajela prvinsko in hkrati božansko sporočilo. Po uradni izobrazbi je ekonomistka, a jo je življenje zavrtinčilo v drugačne vode. Izkušena pripovedovalka zgodb in vodja delavnic za vse starosti v društvu Terra Anima je zbiralka spoznanj in znanj, ki segajo tudi onkraj tega časa in prostora; vsaka reka ima svoj značaj, ki vpliva na prebivalce ob njej. V svoje doživljanje in erotične opise trinajstih slovenskih rek od Save do Dragonje je avtorica vpletla svojo osebno intimno zgodbo. Usodno jo je zaznamoval in hkrati poslal na nove poti tudi tragični dogodek, ko je njen dedek, ki je med prvimi izvirsko vodo natočil v plastenke za prodajo ter jo poimenoval Zlata kaplja, tragično preminil.

Špela Kaplja je pisateljica, pesnica, pripovedovalka zgodbo za Naravo in raziskovalka Rek, predvsem pa je glasnica sveta Narave. S pripovedovanjem zgodb, osvetljuje in približuje Naravo ljudem, od domačega centra Terra Anima, kjer živi in soustvarja, jih je ponesla vse do pripovedovalskega festivala na Škotskem in Eco film festivala v Londonu. Najraje pripoveduje in piše kar tam, od koder črpa navdih za svojo umetnost – to je v naravi, ob njeni najljubši reki – Kamniški Bistrici. Njene zgodbe zvenijo najbolj čarobno pod krošnjo stare bukve, kjer poslušalci lahko doživijo, da ob pripovedovanju zgodb postane živ ves svet okoli njih.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi