Slovenski rokodelski tabor 2023

Na pobudo Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport je Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije tudi letos pripravil razpis za izvedbo rokodelskih taborov. Tabori bodo izvedeni v počitniškem času za mlade od dvanajstega do sedemnajstega leta v devetih rokodelskih centrih, med njimi je tudi Rokodelski center Moravče. Tabore je v celoti financiralo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, tako so bili za udeležence brezplačni.

Na razpis so se prijavljali mladi iz vse Slovenije, število mest je bilo omejeno na deset, saj se morajo mentorji posvetiti vsakemu posebej. V Moravčah smo izvedli Rokodelski tabor 2023 med 5. in 7. julijem, v domu duhovnih vaj, na svetem Mohorju nad Moravčami. V programu smo imeli mokro in suho polstenje. Mentorice so bile Emi Gregorčič, Marija Šmidovnik, Bojana Dorič in Branka Bizjan.

Mladim so predstavile način pridobivanja volne, od striženja ovc do volne, ki jo uporabljamo za polstenje, pletenje in kvačkanje. Dekleta so razlago z zanimanjem poslušala in imela veliko vprašanj, saj si niso predstavljala, kako pridemo od ovce do uporabnega izdelka.

Dekleta so z velikim veseljem poslušala navodila in sodelovala, saj so zase izdelala polstene copate. Najprej so si obrisala svoje noge, nato pa po navodilih glavne mentorice Emi Gregorčič nanašala volno po kosmih na model, nato pa volno z milnico oblikovala v copate. To delo je bilo kar zahtevno, predvsem zato, ker je delo dolgotrajno, saj so potrebovala vztrajnost, nekaj moči in tudi likovno ustvarjalnost, saj je vsaka okrasila copate po svoji ideji. Kljub dolgotrajnemu in napornemu delu so bila zadovoljna, saj so si naredila najlepše copate.

Poleg glavne teme so jim mentorice pripravile jutranjo telovadbo, ogled okolice, obisk pri rokodelcu Sebastjanu Zajc, ki izdeluje lesen nakit. Ob večernem druženju pa so se učile osnov pletenja in suhega polstenja, kar jim je šlo dobro od rok.

Ob odhodu domov so z veseljem odnesle svoje copate in vse, kar jim je uspelo narediti v treh dneh druženja z mentoricami Rokodelskega centra Moravče.

Zapisala: Branka Bizjan, Foto: Rokodelke

Tagi