Skrivnostna lepotica z gradu Turn in dehteče spominčice ljubezni

Pred časom smo na našem portalu poročali o mednarodnem simpoziju, ki je ob 190-letnici rojstva prve slovenske pesnice, pisateljice in skladateljice Josipine Turnograjske potekal na gradu Turn v Potočah v Preddvoru, kjer je živela. Takrat so v okviru simpozija pripravili tudi koncert s predstavitvijo njenih skladb, ki sedaj luč sveta zagledale v dveh knjigah in sicer v romanu “Dehteče spominčice ljubezni” in slikanici “Skrivnostna lepotica z gradu Turn”.

Roman Dehteče spominčice ljubezni je izdala Celjska Mohorjeva družba, medtem ko je slikanico Skrivnostna lepotica z gradu Turn izdalo Kulturno društvo Josipine Turnograjske. Pisemski roman Dehteče spominčice ljubezni nas uvede v intimno pisemsko korespondenco med Josipino Urbančič Turnograjsko in Lovrom Tomanom. Pisma, ki sta si jih več kot tri leta redno izmenjevala, povezuje zgodba družine Urbančič, ki jo mestoma bogatijo pripovedovalkina nežna razmišljanja o ljubezni in življenju. Roman predstavlja dragocen vpogled v čas, ki je bil ključnega pomena za razvoj narodne identitete in slovenskega jezika. Roman je tudi zgodba o zorenju slovenske narodne identitete in slovenska jezika, ki sta ga tako Josipina kot Lovro srčno ljubila in si na različne načine prizadevala za njegovo rabo v družbi. Preko zapisov povestic in pesmi začutimo hrepenenje po lastnem jeziku in je kot tak pomemben dokument dobe, v kateri sta živela glavna junaka, in zarisuje podobe meščanstva in kulture osemnajstega stoletja, ki bi ju brez najbogatejše pisemske korespondence težko uvideli v tako raznolikih odtenkih. Roman je izšel pri Celjski Mohorjevi družbi v sodelovanju s Kulturnim društvom Josipine Turnograjske.

Slikanica Skrivnostna lepotica z gradu Turn je nastala na pobudo dddr. Mire Delavec Touhami, ki že več kot dvajset let raziskuje življenje in delo Josepine. Slikanica, ki pripoveduje o Josipininem kratkem a ustvarjalnem življenju je zanimiva tudi zaradi ilustracij srednješolke Tereze Lombar, ki ustvarja v letih kot je začela ustvarjati Josipina. Ker je domačinka in je odrašča v okolju, v katerem je odraščala Josipina, ji ni bilo težko v svoje risbe ujeti naravo, le časovno se je morala prestaviti v čas, ko so bil na gradu Turn Urbančičevi. Tudi v slikanici zaznamo Josipinino veliko ljubezen do domovine, slovenskega jezika in željo po sožitju vseh narodov.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi