Šepet metulja – nov slovenski film o lepoti drugačnosti

Film Šepet metulja je najstniška romantična drama, ki z zgodbo o ljubezni do sebe in drugih sledi velikim sanjam o poslovni poti, premagovanju ovir ter vztrajanju. Film je nastajal na Šolskem centru Celje in s profesionalci so sodelovali tudi dijaki. Iz šolskega vsakdana in spoznanj pri delu z avtističnimi otroki sta izhajala tudi režiser in scenaristka, saj imata oba dolgoletne izkušnje dela v šolstvu in v svetovalnem delu. S prvoosebno izkušnjo avtizma pa je prepričljiv tudi Ali Ogrizek v glavni vlogi mladega Jana.

V Mestnem kinu Domžale so v sredo, 18. oktobra 2023, premierno zavrteli film Šepet metulja, ki je najstniška romantična drama z zgodbo o ljubezni do sebe in drugih, sledi pa velikim sanjam o poslovni poti, premagovanju ovir ter vztrajanju. Po premieri je sledil pogovor z ekipo filma, ki je navdušila polno dvorano mladih gledalcev. Pogovora, ki ga je vodil Jure Matičič, direktor Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, so se udeležili režiser, scenarist in producent Alen Pavšar, scenaristka Mateja Zorko Pavšar, glavni igralec Ali Ogrizek, igralka Lara Kolar, skladatelj, producent glasbe in oblikovalec zvoka Tim Žibrat ter še nekateri igralci.

Zgodba glavnih junakov je dokaz, da lahko vsak prispeva k bolj sočutnemu in raznolikemu svetu, ki sprejema vsakega posameznika, ne glede na njegove posebnosti. Film pripomore k razbijanju stereotipov ter spodbujanju inkluzije in sprejemanja. Zgodba glavnih junakov je dokaz, da lahko vsak pripomore k bolj sočutnemu in raznolikemu svetu, ki sprejema vsakega posameznika, ne glede na njegove posebnosti. Čustev poln film je izjemna priložnost za povečanje ozaveščenosti in razumevanja avtizma. Vsak posameznik s spektrom avtizma namreč s seboj nosi edinstvene talente in perspektive, ki jih lahko prispevajo v svetu, je svoje občutke ob ustvarjanju filma delila ekipa filma. Film razkriva bolečo realnost mnogih slovenskih šol, sočasno pa osvetli tiste posameznike, ki znajo videti onkraj drugačnosti in moč njihove vere v posameznika. V projektu je več kot 100 dijakov dobilo priložnost spoznati, kdo so ljudje, ki so za kamero, in kaj vse je potrebno, da film pride na velika platna. Bili so asistenti profesionalcem in poletje 2022 preživeli kot družina. Dobili so ogromno znanja, izkušenj in novih poznanstev, ki jim bodo pomagali pri nadaljevanju kariere. Film izvrstno prikaže, kako je šola kokon, iz katerega prileze metulj, ki lahko ustvari vihar, če zamahne v pravem trenutku. Ena njih je Lara Kolar, sedaj že nekdanja dijakinja ŠC Celje. Zaigrala je privlačno glasbenico Taro, edino dekle v skupini 14 fantov, ki si prav tako želi zmage. »Zelo sem vesela, da sem se udeležila avdicije in dobila vlogo. Za vsakega izmed nas je bila to neprecenljiva izkušnja. Vsi smo dobili popotnico za življenje, ne samo v filmskem svetu, ampak tudi na osebnostni ravni,« je dejala Lara Kolar.

Najstnik Jan je navdušen nad mehatroniko. Je avtist, vendar izredno nadarjen za programiranje in zamišljanje tehnoloških rešitev. Na novi srednji šoli se pridruži razredu, ki tekmuje za podelitev štipendije v mednarodnem podjetju. Razviti morajo novo programsko opremo za sodobni prezračevalni sistem s pogonom na umetno inteligenco. V skupini je tudi Tara, edino dekle, ki si prav tako želi zmage. Razred vodi neizprosni učitelj Frenk, ki ne odobrava posebnih potreb učencev in hodi po robu z drugačnimi metodami praktičnega pouka. Jan kljub vsem oviram učitelja in sošolcev dokaže, da zmore. S pomočjo ambiciozne svetovalne delavke Zarje počasi napreduje v šoli, pod okrilje pa ga vzame tudi ambiciozni direktor podjetja.

Šepet metulja je naslov novega celovečernega filma, za katerim stojita Celjana, zakonca Alen Pavšar in Mateja Zorko Pavšar. Po izjemno uspešnem mladinskem filmu na podobno najstniško tematiko Vloga za Emo, je ta luč sveta ugledal oktobra letos.  Alen in Mateja, ki sta sicer zaposlena na Šolskem centru v Celju,  od koder prihaja tudi mladinska igralska zasedba, sta  povedala nekaj besed  o zgodbi, ki poleg najstniškega obdobja izpostavlja tudi ozaveščanje o avtizmu in o nastajanju filma, znanih slovenskih igralskih imenih, ki prav tako nastopajo v filmu.  Pogovoru z ekipo filma si lahko  ogledate v video posnetku zgoraj.

Avtor: Miro Pivar; Video, foto: Simona Pivar

Tagi