S Ferijem Lainščkom o njegovi pesniški zbirki NE

V šolskem letu 2022/23 se učenci 6. in 7. razredov OŠ pomerjajo v tekmovanju za Cankarjevo priznanje.  Za to pristojen odbor je izbral književno delo, in sicer zbirko pesmi Ferija Lainščka s pomenljivim naslovom »NE: pesmi«. Ferija Lainščka, v delih katerega pogosto občutimo melos prekmurskih ravnic, sicer poznamo bolj kot prozaista, uveljavil pa se je tudi kot dramatik in scenarist. Pred leti so učenci prav tako v okviru tekmovanja za Cankarjevo priznanje brali njegov fantastični otroški roman Velecirkus Argo.

Miš založba in Knjižnica Domžale sta v ponedeljek, 27. februarja 2023, za vse, ki jih zanima lepo pisana beseda  pripravila pogovor z avtorjem izbrane knjige za letošnje Cankarjevo tekmovanje z naslovom Ne, Ferijem Lainščkom. Z avtorjem se je pogovarjala dr. Tina Bilban.

»Pogosto se dogaja, da si mladi več ne upajo reči ne. Ko čutijo, da bi morali reči ne, so raje tiho, ali pa rečejo celo ja. To se mi ne zdi v redu, saj je tak potlačeni in zamolčani »ne« lahko škodljiv za dušo in tudi za telo. V tej knjigi torej nisem želel zagovarjati uporništva brez razloga, temveč sem skušal povedati, da včasih, ko tako zares čutimo, moramo reči ne in se postaviti zase,« je v pogovoru dejal Feri Lainšček.

Izbor pesniške zbirke »Ne: pesmi« ni presenetljiv, saj odraža primernost branja za odraščajočo mladež tako z dokaj preprosto zgradbo pesmi kot tudi z aktualno temo negiranja vsega, kar najstnikom ni po godu. Predvsem občutljivo pa je raznoliko občutenje prvih resnejših simpatij oziroma ljubezni. Zbirka je dosegla odmev v slovenskem književnem prostoru, namenjenemu predvsem mladim, s kar dvema nominacijama leta 2019; in sicer za Desetnico tj. slovenska literarna nagrada za otroško in mladinsko književnost in Večernico, slovenska književna nagrada za najboljše otroško ali mladinsko literarno delo minulega leta. Pesmi spremljajo domišljijske ilustracije, vezane na tekstovni kontekst, njihova avtorica pa je Nana Homovec.

»Ustvarjanje je moj način življenja. Je pa tudi iskanje življenjskega smisla in občutkov lepega. Na nek način to seveda vsi počnemo, na videz se zdi preprosto, pa gotovo ni. Imam srečo, da lahko to zapišem tako, da je tudi drugim zanimivo. Zaradi tega sem lahko pesnik in pisatelj,« je v pogovoru dejal Feri Lainšček.

Za Cankarjevo tekmovanje je letošnje šolsko leto bila izbrana pesniška zbirka »Ne« Ferija Lainščka. Že naslov v bralcih takoj prebudi čustva. Bralec najprej pomisli na uporništvo in nikalnice, kot same kasneje prevladujejo tudi v pesmih.

»Vse pesmi so napisane iz perspektive mlajšega najstnika. Sam sem v življenju velikokrat rekel ne. Ko se zdaj, ko sem že v letih, oziram nazaj, vidim, da so bile to prave odločitve in so mi v življenju veliko pomagale. Ne domišljam si, da se lahko povsem vživim v vlogo najstnika. Prej bi dejal, da na nek način v sebi še ohranjam otroka. Še zmeraj sem strašansko radoveden in se čudim temu svetu,« je zbranim zaupal Feri Lainšček.

V spremni besedi z naslovom Črna ovca z mavričnimi očali: odtenki zanikanja, dr. Dragica Haramija je med drugim zapisala: »Črna ovca, upodobljena na ilustracijah na naslovnici, notranji naslovnici in v pesmi “Brez veze”, predstavlja stalno besedno zvezo o različnosti od drugih: obdobje odraščanja je iskanje samosvoje poti in svojih lastnih nazorov, zato je v najstniškem obdobju tolikokrat treba reči ne. Ker je treba preizkusiti svoje lastne meje in ne biti kar trop ovac, biti torej črna ovca z mavričnimi očali, ker je življenje pisano in lepo.«

In kakšen je bil gost pogovornega večera kot najstnik? »Mislim, da se nisem kaj posebej razlikoval od svojih vrstnikov. Je pa res, da se nisem nikoli bal drugačnosti in sem jo tudi zmeraj zagovarjal. Vsak človek je po moje enkraten, poseben in neponovljiv.«

Učencem, ki bodo letos brali knjigo NE za Cankarjevo tekmovanje, pa je Feri Lainšček dejal: «V njej naj izberejo tiste pesmi, ki so jim blizu, ki jih lahko začutijo in po svoje podoživijo. Upajo naj si tudi reči, če se s sporočilom kakšne ne strinjajo. Predvsem pa si želim, da bi se ob branju in tudi na tekmovanju zabavali in se imeli lepo.«

Nova pesniška zbirka Ferija Lainščka z naslovom NE prinaša enaintrideset pesmi, ki tematizirajo zanikanje. Uredil jo je Orlando Uršič, ilustrirala akademska slikarka in ilustratorka Nana Homovec, oblikoval pa Primož Žerdin. Spremno besedo je napisala poznavalka Lainščkove ustvarjalnosti dr. Dragica Haramija. Pesniška zbirka Ne vsebuje enaintrideset pesmi, ki so razporejene v logični lok življenjskega dogajanja vsake najstnice ali najstnika: od uporništva brez razloga, ne preveč naklonjenega odnosa do šole in učiteljev, umanjkanja razumevanja življenjskega smisla, nerazumevanja zastavljenih meja in drugih tipičnih najstniških odzivov (nečimrnost, zavist, hinavščina, siljenje v ospredje) do zaljubljenosti in ljubezni. Ne odkriva obdobje odraščanja, ko marsikdaj ni povsem jasno, zakaj je nekaj treba narediti (in v tem celo videti smisel), ko se mladostnica ali mladostnik prvič sreča z bolečino nesprejetosti, pa naj gre za prijateljstvo ali ljubezen, ko občutek osamljenosti spodmika veselje do življenja. Ampak Lainšček ve, in z njim bralec, da so konci (drobnih vsakdanjih dogodkov, druženj med ljudmi, prijateljstev, ljubezni, varnosti doma) lahko tudi srečni.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi