Rado Pezdir: Vzporedni mehanizem globoke države

V Knjižnici Domžale je potekal pogovorni večer, na katerem je namestnik glavnega in odgovornega urednika Demokracije in TV-voditelj Metod Berlec gostil Rada Pezdirja, avtorja uspešnice »Vzporedni mehanizem globoke države«, domžalskega podžupana in predsednika OO SDS Domžale Tomaža Deželaka ter kandidata za poslanca državnega zbora, mag. Julijo Herle ter mag. Rada Gladka. Dogodek se odvija v okviru Demokracija Magazin Toura oziroma »Vseslovenske turneje Založbe Nova obzorja«, na kateri ta v različnih slovenskih krajih prireja pogovore z avtorji knjig, ki jih je nedavno izdala. Med njimi je tudi uspešnica ekonomista Rada Pezdirja »Vzporedni mehanizem globoke države«, v kateri avtor na podlagi arhivskih gradiv opisuje delovanje udbo-partijskega vzporednega ekonomskega sistema, ki je v Sloveniji onemogočil zdravo tranzicijo. Knjiga je res velika uspešnica, saj je pošel že peti ponatis knjige in ravno te dni izhaja šesti ponatis.

V organizaciji  mag. Tomaža Deželaka, podžupana Občine Domžale in predsednika Občinskega odbora SDS Domžale ter Knjižnice Domžale, je v sredo, 13. aprila 2022, potekala predstavitev knjige Rada Pezdirja »Vzporedni mehanizem globoke države«. Kot gostje so na okrogli mizi, ki jo je moderiral Metod Berlec, nastopili ekonomist in avtor knjige mag. Rado Pezdir, mag. Rado Gladek, ekonomist, podjetnik, podžupan Občine Trzin in kandidat za poslanca stranke SDS ter mag. Julija Herle, podjetnica in kandidatka za poslanko stranke SDS.

Knjiga Rada Pezdirja zajema obdobje med letoma 1945 in 2020 in razkriva delovanje doslej prikritega vzporednega mehanizma v slovenski ekonomiji. Avtor razkriva doslej neznan svet udbovske ekonomije in vzporednega bančništva, ki se kot hobotnica razpreda po slovenski ekonomiji in se skriva po različnih davčnih oazah, vse dokler ne napoči zlom sistema in se vrne v tranzicijo. V knjigi pa vas ne čaka samo tehnologija partijskega kapitalizma, temveč tudi podrobne analize bančne pošasti, ki se je v drugi bančni sanaciji odrazila z več milijardno škodo. V knjigi pa lahko preberete tudi, kako se je konsolidiralo omrežje, ki je postalo tranzicijski zmagovalec, in vse o primeru Farrokh, največjem finančnem škandalu v slovenski zgodovini.

Rado Pezdir se je lotil raziskovanja, ki je privedlo do knjige »Vzporedni mehanizem globoke države«. »Ker je Slovenija veljala za zgodbo o uspehu, potem pa jo je gospodarska kriza udarila najbolj od vseh primerljivih držav, me je zanimalo, kaj je bil problem v naši tranziciji,« je na predstavitvi knjige v pogovoru dejal Pezdir in v nadaljevanju opisal, kako je najprej proučeval omrežja, potem pa ga je pot privedla v Arhiv RS, kjer so od leta 2007 tudi udbovski arhivi. Že prvi dokumenti, ki jih je videl, so ga osupnili. V nadaljevanju brskanja po arhivih je uvidel, kako se je vzporedni mehanizem nadgrajeval, bil je dobro strukturiran in tudi dobro skrit ter je našo družbo skoraj pripeljal do bridkega konca: »O tem je pisal že Danilo Slivnik in njegova »četica«, ki pa še ni imela dokumentov, zato so jih imeli za nore.« Ob tem je slikovito pojasnil, da so imeli po drugi strani tudi srečo: »Če bi takrat, v času hude privatizacije, imeli dokumente in prekinili te tokove, bi jih pobili.«

Zelo pomembno vlogo v vzporednem mehanizmu je imel tudi bančni sistem, kjer je Niko Kavčič Ljubljansko banko porinil v vzporedni mehanizem. V tistem času je vrh banke sestavljala ekipa iz ekonomskega oddelka Udbe, prav tako so iz Udbe izhajali direktorji podjetij, ki so vstopila v ta sistem. Ljubljanska banka je podjetjem dajala posojila za nakup surovin, ta ista podjetja pa so te surovine uvažala preko sistema posredniških podjetij in s tem tudi provizij. Pomembno vlogo so imele tudi podružnice Ljubljanske banke v tujini, ki so imele neverjetno željo po pranju denarja kriminalnih struktur. Sčasoma je partija ugotovila, da so nekateri udbovci začeli delati za svoj žep, torej krasti, zato so morali oditi, med njimi tudi Kavčič, ki se je potem poskušal prikazati v lepi luči.

Kot je dejal Pezdir, so začeli koli leta 1987 izvažati kapital, potem so čistili sledi, okoli leta 1997 pa se je ta kapital kot zasebni kapital zlil v slovensko gospodarstvo, ob tem pa so nekdanji udbovci postali hudi kapitalisti. Na primer Ivan Pušnik, ki je bil v 80-ih letih glavni operativec SDV za nemško govoreče območje, je leta 1992 s svojim ciprskim podjetjem postal soustanovitelj Factor banke, danes pa je pravi oligarh, ki živi in dela v Švici. Ob tem, da sta Activa in Factor banka nastali na podlagi prikritega sodelovanja med Udbo in Mosadom. V nadaljevanju je avtor knjige opisal tudi afero pranja iranske milijarde v NLB, pri kateri se je izkazalo, kako neučinkovite regulatorje in »retardirano« tožilstvo imamo. »Ob zgodovinski ekonomski blokadi Ruske federacije nas lahko resno skrbi, kaj se dogaja po naših bankah«, je opozoril Pezdir.

V nadaljevanju sta spregovorila tudi kandidata za poslanca, Mag. Julija Herle in Rado Gladek. Oba prihajata iz podjetništva in kot sta povedala v pogovoru, razumeta o čem v svoji knjigi piše Rado Pezdir. Povedala sta, da se bosta oba zavzemala za enakopravnost in pravičnost ter prisluhnila potrebam lokalnega okolja in ga zagovarjala.

Ob koncu je Rado Pezdir vsem obiskovalcem, ki so kupili njegovo knjigo, vanjo vpisal posvetilo in se podpisal.

Pogovor o knjigi Rada Pezirja si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Mirto Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi