Pretekle Domžale iz arhiva Vinka Capudra

Gost novembrskega Srečanja pod slamniki je bil ljubiteljski zbiralec fotografij, Domžalčan Vinko Capuder, ki ureja in objavlja stare fotografije preteklih Domžal na spletnem forumu »Domžale nekoč in danes«. Na srečanju je na projekcijskem platnu prikazal in komentiral izbor najbolj zanimivih fotografij. Na strani »Domžale nekoč in danes« se zbirajo slike starih in novih Domžal ter dogodkov povezanih z Domžalami.

Srečanja pod slamniki je v Slamnikarskem muzeju Domžale potekal v sredo, 8. novembra 2023, pogovora pa se je udeležilo lepo število obiskovalcev, ki so si z zanimanjem ogledali stare fotografije Domžal, katere sta pokomentirala gost večera Vinko Capuder ter častni občan Občine Domžale Matjaž Brojan. Pogovor je vodila Cveta Zalokar.

Če ne kdaj, danes svet hitro živi. A tudi hitro — pozablja. Pred našimi očmi se vrsti dogodek za dogodkom, kakršnih človeštvo zlepa ni doživelo. Večina ljudi pa, ki stojijo tako rekoč v središču teh dogodkov, jim često niti mar ni za te dogodke. Težki boj za obstanek, vsakdanje skrbi za preživljanje, nič koliko težav na vseh straneh, vse to in še toliko drugega, ti kar podi misli in želje naprej v boljšo prihodnost. In vendar je čas, katerega ravno sedanji rod preživlja, zgodovinsko tako izredno velik, važen, zanimiv, vsak ima že zmogljiv telefon, dobre fotoaparate za fotografiranje. Ja, nekoč je bilo fotoaparatov malo, pa še dragi so bili in težko jih je bilo dobiti.

Tako so ostale fotografije »starih fotografskih mojstrov« dolgo skrite na podstrešjih ali pa v kakšnih skrinjah. Ko pa človek ostari, se vrnejo spomini, kako je bilo nekoč, in potem take stare fotografije, objavljene na enem spletnem mestu, zbudijo zanimanje mlajše generacije, starejšim pa obudi spomine na preživete čase. Spomnijo se tudi ljudi, ki so na marsikateri stari fotografiji, spomnijo se starih ljudskih imen in priimkov, ki so jih uporabljali tistega časa, skratka, spomini oživijo. Zato velika zahvala vsem, ki delite in objavljate stare fotografije mest, vasi, kmečkega dela, cerkvenih procesij, gradenj objektov, katerih že marsikje več ni … Težko je pisati zgodovino kraja, o katerem ni takorekoč nič ohranjenega iz preteklosti. Domžale imajo to srečo, da je v njej živelo veliko slikarskih mojstrov, pa tudi kar nekaj ljubiteljskih fotografov tistega časa, tako, da je naše mesto lepo pokrito z starimi fotografijami.

Zanimiv pogovor s prikazom starih fotografij si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar; Video: Simona Pivar

Tagi