Premierna predstavitev Nove slovenske maše v B-duru za enoglasni zbor in orgle

V soboto, 22. aprila 2023, so pevke in pevci župnijskega zbora iz Brda pri Lukovici in organist Miha Zavrl v cerkvi svetega Jakoba v Ljubljani sodelovali pri premierni predstavitvi Nove slovenske maše v B duru za enoglasni zbor in orgle skladatelja Andraža Babška.

Sveto mašo je ob somaševanju p. Silva Šinkovca in p. Jožeta Kokalja vodil p. Beno Lavrih, na koru pa so svoje moči združili Mešani pevski zbor Jakob Aljaž iz Medvod, Mešani pevski zbor KUD Tacen, Ženska vokalna skupina Harmonija, Mešani upokojenski pevski zbor Grosuplje, župnijski pevski zbor Brdo pri Lukovici ter pevke in pevci Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, ki so premierno zapeli Novo slovensko mašo v B-duru za enoglasni zbor in orgle skladatelja Andraža Babška.

Sodelujoče pevke in pevci prihajajo iz cerkvenih kot tudi posvetnih zborov in jih je skladatelj Andraž Babšek združil za potrebe skupnega projekta. Zbor je na orglah spremljal mladi in obetavni organist Miha Zavrl. In, če nam je v nagovoru p. Beno postavil vprašanje, če se zavedamo koliko je Kristusove navzočnosti v nas, da imamo tudi mi zastrte oči kot dvojica na poti v Emavs, ter nas vprašal, če se zavedamo, da nas Bog vodi le, če ga povabimo k sebi. Spodbudil nas je, naj da bomo iskalci Boga in bodimo duhovno radovedni, kajti ob tem naj nas spremlja velikonočno sporočilo; pojdimo naprej in se zahvaljujmo. Ob tem ni pozabil omeniti čudovitih glasov s kora in mogočnega glasu orgel, ki skupaj navdušijo duhovno še tako hladne poslušalce.

Premiere glasbenega dela Nove slovenske maše v B-duru za enoglasni zbor in orgle se bodo odvile v več cerkvah po Sloveniji, le kor mora biti zadosti velik, kajti če so sodelujoči zbori polnoštevilni, šteje celoten zbor skoraj 100 pevk in pevcev.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi