Predstavitev FKVK MAVRICE v Knjižnici Domžale

Košarka, arhivski posnetki tekem in druženje s člani društva Mavrica

Nedelja, 27. januar 1969 ob 10. uri dopoldan se je zbrala v mali dvorani kulturnega doma v Radomljah petnajsterica na ustanovnem občnem zboru in formalno zakonsko so ustanovili Kulturno društvo foto kino video klub Mavrica s podpisi 10 članov ter sprejeli Statut društva. V njem so opredelili osnovni namen in naloge društva.

To so razvijanje ljubiteljskih kulturnih dejavnosti, kulturne vzgoje in izobraževanje, organizacijo kulturnih prireditev in razstav, izdajanjem publikacij, sodelovanje z drugimi društvi doma in v tujini, povezovanje v zveze kulturnih društev in organizacij.

Dejavnost društva Mavrica je širok spekter našega delovanja v okolici, kjer živimo. Na mnogih področjih deluje naše društvo s foto, filmskim in video beleženjem dogodkov. To je v knjigo »50 letno obdobje foto razstav in video projekcij kluba Mavrica Radomlje od leta 1969 – 2019« povzel prvi predsednik društva Janez Kosmač, ki je predsedoval vse do 2021. Zdaj je njegov naziv častni predsednik. Knjiga je na ogled na vitrini.

Tako društvo organizira foto delavnice, na katere še posebej vabimo mlade, saj so zanje zelo privlačne. Prav te dni je potekala poletna foto delavnica »Ob ptičjem strašilu«, ki temelji na obujanju običajev naših prednikov. To mladi potrebujejo, kar dokazuje tudi dober odziv na delavnice. Poudarek je na družbeni koristnosti druženja in izobraževanju mladih v društvih, kjer se socializirajo, pridobijo empatijo, naučijo sobivanja s sovrstniki in sodelujejo medgeneracijsko. Hkrati se tudi vsestransko izobražujejo. To jim v življenju da dobre temelje za uspehe na različnih področjih, je pa tudi pomoč staršem pri vzgoji svojih otrok, saj jih je treba potegniti stran od ekranov.

Zdaj društvo deluje in se razvija že več kot 50 let. Marsikatere vidne dogodke so zabeležili fotografi in snemalci, ogromno fotografskih razstav in filmskih večerov je bilo izvedenih tudi ob podpori Občine Domžale, Krajevne skupnosti Radomlje, Knjižnice Domžale, Javnega sklada za kulturne dejavnosti Območna izpostava Domžale. Zahvala gre tudi donatorjem in sponzorjem, ki jih v zadnjih letih žal skoraj ni.

Na predstavitvi dela društva Mavrica, ki je potekala v sredo, 7. septembra 2022, je bil poudarek na svetovnem dogodku iz leta 1970, na Svetovno prvenstvu v košarki, ki je potekalo v Ljubljani. Ker v tem mesecu poteka Evropsko prvenstvo v košarki in naši branijo naslov evropskih prvakov iz leta 2017, vas je Mavrica v predstavi svojega dela v kulturnem društvu popeljala v svet košarke z arhivskimi fotografskimi posnetki, filmskimi zapisi in intervjuji. Fotografski in filmski zanesenjaki našega društva so pridobili akreditacijo med mnogimi poklicnimi svetovnimi novinarji in reporterji, kar je zasluga člana in mentorja – mojstra fotografije g. Vilija Majheniča starejšega, ki so skupaj ovekovečili dogodek, ki smo si ga ogledali.

Po letu 2000 se je košarka v Domžalah zelo razvila, saj so dosegli zavidljive uspeh. Tudi o njihovih uspehih je Mavrica prikazala svoj pogled na delo z mladimi skozi fotografski objektiv.

Sredin večer smo tako posvetili s hvaležnostjo ustanoviteljem društva Mavrica, še posebej dolgoletnim članom, ustvarjalcem vsega, kar imamo, še posebno prvemu predsedniku Janezu Kosmaču in zadnjemu, žal pokojnemu – 4. avgusta letos je minilo leto dni – Igorju Lipovšku – Lipetu.

Avtor: Binca Lomšek; Foto: Alojz Popelar

Tagi