Pravljična pot Irene Cerar

Slovenske splošne knjižnice v okviru domoznanske dejavnosti zbiramo, obdelujemo, varujemo in posredujemo gradivo o lokalni skupnosti, v kateri delujemo. V domoznanske zbirke vključujemo knjižnično gradivo, ki izpolnjuje vsaj enega od kriterijev, ki se navezujejo na območje, katerega knjižnica s svojo domoznansko dejavnostjo pokriva:

  • se po vsebini nanaša na območje,
  • je nastalo na tem območju,
  • so ga ustvarili avtorji s tega območja.

Tudi Knjižnica Domžale želi opozoriti na avtorje z naše okolice. Tokrat smo se posvetili Ireni Cerar z zelo zanimivo zgodbo, ki se ji bomo v prihodnosti še bolj posvetili, zaenkrat pa bomo zgolj oplazili njeno življenjsko pot.

Irena Cerar, avtorica, urednica in pripovedovalka ljudskih pravljic se je rodila leta 1970 v Domžalah, kjer je preživljala otroštvo in mladost. Z družino so živeli na Osnovni šoli Šlandrove brigade, danes OŠ Domžale. Tam sta bila zaposlena njena starša; oče Janez je bil hišnik, mama Berta pa kuharica in kasneje vodja šolske prehrane.

Odraščanje v šolskem okolju je bilo zanjo zelo pomembno, saj je kot predšolska deklica obiskovala različne šolske krožke, srkala spodbudno ustvarjalno vzdušje, ki je vladalo v šoli, predvsem pa je imela možnost hoditi v šolsko knjižnico in veliko časa preživela pri knjižničarki gospe Emi Novak, ki jo je vzgojila v strastno bralko. Danes živi v Ljubljani.

Pravljične poti Irene Cerar. (Foto: Irena Cerar)

Irena Cerar je bila več let odgovorna urednica izdaj otroške revije National Geographic Junior za Slovenijo, Hrvaško, Srbijo in Črno goro (2004‒2010); kar 15 let je urejala slovensko izdajo, ki jo je izdajala založba Rokus Klett. Poleg revije je skupaj s sodelavci vrsto let pripravljala tudi fotografske razstave in dobrodelne dražbe, likovne eko natečaje, televizijske in šolske kvize, družinske izlete po Sloveniji. V svoji uredniški karieri je urejala in še ureja najrazličnejše publikacije, spletne strani, revije, učbenike in knjige. 10 let je bila stalna sodelavka Festivala gorniškega filma.

Poznamo jo tudi po pripovedovanju ljudskih pravljic. Že od leta 2010 pripravlja samostojne pripovedovalske dogodke in gostuje na vseh vidnejših tovrstnih festivalih pri nas. Je tudi ena od soustanoviteljic Križnikovega pravljičnega festivala v Motniku. Pripoveduje ob različnih priložnostih in pred različnimi občinstvi, a najrajši na prostem, na lepih krajih naše dežele. Razvila je svoj način pripovedovanja v naravi, ki združuje pripovedovalsko prakso z interpretacijo naravne in kulturne dediščine ter doživljajsko pedagogiko. Takšnemu vodenju pravi Pravljične poti.

Irena Cerar je tudi avtorica knjig. Že vrsto let z ljudskimi pripovedmi raziskuje slovenske pokrajine. Njena ljubezen do zgodb in pohajkovanja se je do sedaj uresničila že v celi seriji družinskih izletniških vodnikov: Pravljične poti Slovenije, Pravljične poti v zgodovino, Kamniške pravljične poti in Pravljične poti brez meja (vse založba Sidarta) in najnovejša potopisna poslastica Potepuški okruški (založba Buča).

Vse omenjene knjige si lahko izposodite v Knjižnici Domžale in njenih enotah. Zagotovo boste v njih našli številne namige za izlete, ki so obogateni tudi z zgodovinskimi dejstvi in zgodbami.

Več o Ireni Cerar pa si oglejte v kratkem, a slikovitem prispevku v spodnjem videu. Zagotovo se boste mnogi spomnili njene mame, očeta in radožive deklice, ki je spletla svojo pravljično pot.

Vabimo vas tudi v Knjižnico Domžale na pripovedovalske večere za odrasle z Ireno Cerar, ki jih organiziramo enkrat na mesec. Spremljajte našo spletno stran in ne zamudite številnih dejavnosti in dogodkov.

Naj nas skozi življenje včasih vodijo pravljične poti.

Kristina Galun, Knjižnica Domžale

 

Tagi