Poslednji heroj – črna komedija o naši polpretekli zgodovini

Film Poslednji heroj je drama z elementi komedije. Prinaša zgodbo Franceta – ta se skuša zoperstaviti nemški nakupovalni verigi, ki želi porušiti kip njegovega očeta narodnega heroja in na tem mestu postaviti trgovino. Ob poskušanju ohranitve spomina na herojstvo odporniškega gibanja med drugo svetovno vojno pa France nezavedno uničuje življenje svoji hčerki Vidi, ki skuša gledati v prihodnost in imeti družino. V štiriindvajsetih urah se vsem prisotnim življenje postavi popolnoma na glavo.

V Mestnem kinu Domžale je v nedeljo, 12. novembra 2023, potekala domžalska premiera slovenskega filma v režiji Žiga Virca »Poslednji heroj«. Po premieri je potekal pogovor z ekipo filma, ki ga je vodil Jure Matičič, direktor Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, pogovora pa so se udeležili režiser in scenarist Žiga Virc, scenaristka Iza Strehar ter glavna igralca Bine Matoh in Primož Pirnat.

Vida in Toni si želita zaploditi otroka, pri čemer ju dan in noč ovirata Vidin infantilni oče France ter toksični dedek John, s katerima si mlada dva delita hišo. V njihovem slikovitem podalpskem kraju nemška nakupovalna veriga Kaufdorf načrtuje gradnjo trgovskega centra prav na mestu, kjer stoji spomenik Johnu, drznemu partizanskemu junaku. To sproži odločen odpor posameznikov, zbranih okoli Franceta, ki skrbijo, da spomin na narodnoosvobodilni boj ne zamre. Medtem ko se Vida in Toni soočata s svežo novico o neplodnosti, France skuša odgnati predstavnico trgovske multinacionalke, hkrati pa v vsem ustreči očetu, ki je z obema nogama globoko v preteklosti. Njemu na čast uprizorijo zgodovinsko bitko iz druge svetovne vojne, ki služi kot protest proti kapitalističnemu imperializmu, a se sprevrže v družinski obračun, v katerem pride na dan šokantna skrivnost.

»Film je izraz jeze in nemoči moje generacije ob obsesiji našega naroda s preteklostjo. Glede na količino aktualnih problemov se je absurdno še vedno prepirati o tem, kdo je bil na pravi strani polpretekle zgodovine. Zato se tudi v našem filmu zgodovina ponavlja – a ne kot tragedija, temveč kot črna komedija, ki metaforično postavi dogodke 2. svetovne vojne na svoje mesto«, je v pogovoru povedal režiser in scenarist Žiga Virc.

Scenarija filma sta Žiga Virc s soscenaristko Izo Strehar začela razvijati že leta 2017, opisuje Virc. “Snemanje se je prestavljalo zaradi pandemije in financiranja, kar je pa po drugi strani ponudilo več časa za avtorski in produkcijski premislek. Seveda pa sem zadovoljen, da končno začenjamo snemati.”

Sama zgodba je sicer na površinski ravni razmeroma klišejska: naveličani ljubitelji partizanskega herojstva za popestritev svojega vsakdanjika uprizarjajo bitke med partizani in Nemci, nakar jim grozi, da bo kos zemlje, na katerem poteka njihov hobi prodan nemški trgovski verigi, zastopani s strani Grkinje, ki v te namene pripotuje v Slovenijo. To pa je tudi vse. Vse tisto, kar se vmes zgodi na ravni posameznika in vseh ostalih odtenkih ter mikro-nivojih medčloveških odnosov, pa je več kot vredno naše pozornosti. Gre za film, ki bi ga dejansko moral videti prav vsak Slovenec, saj je v teh težkih časih, ko se zdi, da tavamo od ene slepe ulice do druge, nekaj smisla vendarle več kot dobrodošlega. Če pa je slednje prežeto še z nacionalnim nabojem naše lastne psihe, še toliko bolje. Po drugi strani žal ne moremo z gotovostjo trditi, da bo film všeč prav vsakemu gledalcu, saj sublimno nagovarja tudi temnejše kotičke naše duše, za katere potrebujemo vsaj malo poguma, da smo jih sposobni sploh uzreti.

Pogovor z ustvarjalci filma si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi