Polnoletni Festival gorniškega filma prihaja v Domžale

18. Festival gorniškega filma praznuje polnoletnost in z najnovejšo domačo in svetovno gorniško filmsko produkcijo prihaja tudi v Domžale. Na filmskem platnu Mestnega kina Domžale bodo projecirali najbogatejši program do zdaj.

Med 12. in 17. februarjem 2024, bodo vse poti ljubiteljev gora vodile v različne hrame kulture in kinematografe po Sloveniji. V sklopu 18. Festivala gorniškega filma bo potekal tudi izjemno bogat spremljevalni program z vrsto zanimivih gostov. Zvrstili se bodo številni pogovori, predavanja in razstave vezane na gorniško literaturo.

Izbrane filme pa si boste lahko od srede, 14. februarja 2024, pa vse tja do sobote, 17. februarja 2024, ogledali tudi v Mestnem kinu Domžale. Prav tako bodo v Mestnem kinu Domžale v petek, 16. in v soboto 17. februarja 2024, predvajali tudi štiri nagrajene filme.

Na letošnji 18. Festival gorniškega filma je bilo prijavljenih kar 78 filmov. V tekmovalni program jih je bilo izbranih kar 35. Osem je alpinističnih, devet plezalnih, devet filmov o gorah, športu in avanturi in prav toliko o gorski naravi in kulturi.

Filme bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija: nekdanja ustvarjalka oddaje Gore in ljudje in naravovarstvenica Marjeta Keršič Svetel, alpinist in gorski vodnik Tomaž Jakofčič ter nemški novinar, gorniški publicist in filmski ustvarjalec Tom Dauer.

SREDA, 14. februar 2024, ob 18. in 20. uri

Kot uvod v 18. Festival gorniškega filma bodo na filmsko platno v Mestnem kinu Domžale v sredo, 14. februarja 2024, ob 18. in 20. uri projecirali španski film Gora spominov/ Maurice Baquet: akord, Svetleče skale/ Trda buča/ DNA

  • Gora spominov, gorska narava in kultura

Ker si želi bolje spoznati način življenja, ki počasi izginja, se Julen odpravi na pogovor z Josejem, enim zadnjih pastirjev v njegovem domačem kraju v baskovski pokrajini, kjer se razteza gorski masiv Gorbee. Ob njunem druženju se odpre okno, ki omogoča pogled v preteklost.

  • Maurice Baquet: akord, port in avantura

Film predstavi moža, ki je združeval svojo ljubezen do gorskih avantur in glasbe, in ga je smučarska legenda James Couttet opisal z besedami: »Med vsemi smučarji, ki jih poznam, je najboljši čelist.«

  • Svetleče skale, plezanje

Ko plezalec Robbie Phillips po naključju odkrije slabo poznano goro Ben Loyal, ki leži na samem severu Škotske, se obrne na legendo britanskega plezanja Simona Nadina, ki mu razkrije, da se na odročni gori skriva nekaj zares posebnega …

  • Trda buča, plezanje

Drzen in samozavesten mladenič Mat Wright se poda na lov za prvenstvenimi smermi po vsej Britaniji …

  • DNA, plezanje

Bo Sebastian Bouin, devetindvajsetletni Francoz, naslednji plezalec, ki mu bo uspelo preplezati smer težavnosti 9c?

ČETRTEK, 15. februar 2024, ob 18. in 20. uri

Četrtek, 15. februar 2024, bo v Mestnem kinu Domžale ob 18. uri čas za Svetleče skale/ Trda buča/ DNA, ob 20. uri pa za Diretisima Walker/ Na meji razuma

  • Ptičja dilema

Nemi animirani film, ki ponuja kritičen pogled na današnji svet.

  • Na, v in pod Savo

V tridelni miniseriji se štirje prijatelji, opremljeni z raftom, maskami in plavutmi, spuščajo po reki Savi v Sloveniji. Za uresničitev njihovega poslanstva, da bi pomagali zaščititi Savo pred gradnjo jezov, morajo najti skrivnostna bitja, ki prebivajo v globinah.

  • Veliki kanjon

Skupina slovaških kajakašev uresniči svoje sanje o veslanju po veličastni ameriški reki.

  • Diretisima Walker

Junija 1986 sta Patrick Gabarrou in Hervé Bouvard splezala smer Walker Directissime v severni steni Grandes Jorasses. Nastala je zahtevna mojstrovina v 1200-metrski steni, ki je na ponovitev čakala kar 37 let.

  • Na meji razuma

Benjamin Védrines in Nicolas Jean se lotita Broad Peaka v Pakistanu, svojega prvega osemtisočaka. Ciljata na vzpon brez vmesnih taborov in od baze do vrha se želita povzpeti v enem dnevu…

PETEK, 16. februar 2024, ob 18. uri

Pred velikim finalom, pa si lahko v petek, 16. februarja 2024, na velikem platnu Mestnega kina Domžale ob 18. uri ogledate D A NN O Č/ Sanje strica Vakha/ Lebdenje na snegu

  • D A NN O Č

Film prikazuje zgodbo o strastnem deskarju, ki že več kot četrt stoletja predano uživa v deskarski avanturi. Gre za pripoved o motivaciji, iskanju novih terenov po domačih, ter sanjarjenju o tujih gorah.

  • Sanje strica Vakha

Vakho je starejši možakar, ki živi sam v zapuščeni vasi v kazbeških hribih. Njegovo življenje je preprosto, družbo mu delajo koze in skrb zanje je postala vsakodnevni ritual.

  • Lebdenje na snegu

Onkraj zimskih športov na urejenih progah obstajajo še druge zgodbe, ki jih pripovedujejo smučanje in smuči. Film Lebdenje na snegu postavlja v ospredju smuči, narejene za smučanje po deviškem snegu…

18. Festival gorniškega filma – NAGRAJENI FILMI

PETEK, 16. februar 2024, in SOBOTA, 17. februar 2024

V Mestnem kinu Domžale bodo v petek, 16. in v soboto 17. februarja 2024, v popoldanskem času predvajali nagrajene filme. Prva projekcija bo v petek, 16. februarja 2024, ob 20. uri. Ostali trije nagrajeni filmi pa bodo na sporedu v soboto, 17. februarja 2024, ob 16., 18., in 20. uri.

Za ogled izbranih filmov vklučenih v 18. Festival gorniškega filma si še pravočasno zagotovite vstopnice. (Cena vstopnice za posamezni sklop filmov je 6,50 €). Vstopnice lahko kupite ob delavnikih od 10. do 12. ure, ob sredah tudi od 15. do 17. ure, v upravi Kulturnega doma Franca Bernika Domžale (Ljubljanska 61, Domžale, vhod z dvorišča, kletni prostori) ter uro pred začetkom projekcij na blagajni Kulturnega doma Franca Bernika Domžale. Če želite vstopnice rezervirati, lahko to opravite na telefonski številki 01 722 50 50 (vsak dan od 10. do 12. ure) ali prek elektronske pošte blagajna@kd-domzale.si.

Nakup prek spleta lahko opravite na: kd-domzale.mojekarte.si.

Lepo vabljeni.

Avtor: Petra Petravič; Foto: Kulturni dom Franca Bernika Domžale

 

Tagi