Poletje ’91 – nov in neobremenjen vpogled v duh časa in vsakdanjika prebivalcev Slovenije na križišču zgodovine

Izpod režijske taktirke Žige Virca dokumentarni film Poletje ’91 prikazuje kolaž domačih posnetkov, s tem pa drugačno Slovenijo osamosvojitvenega leta. Dokumentarni film Poletje ’91 je nastal z obsežno iskalno akcijo, v kateri so prebivalce Slovenije povabili, naj jim pošljejo domače videoposnetke in s tem dovolijo vpogled v svoje doživljanje osamosvojitve v letu 1991.

V Mestnem kinu Domžale je v ponedeljek, 19. junija 2023, potekala domžalska premiera dokumentarnega filma Žige Virca Poletje ’91, po projekciji filma pa je sledil še pogovor z ustvarjalci, ki ga vodil Blaž Cotman. Pogovora so se udeležili režiser in scenarist Žiga Virc, scenaristka Iza Strehar ter raziskovalec arhivov Matic Štamcar. V zanimivem pogovoru so so spregovorili o zbiranju arhivskega gradiva, urejanju avtorskih pravic, montaži filma, rdeči niti dogajanja, ki na popelje v čas med plebiscitom in osamosvojitveno vojno.

Iskanje je bilo po besedah režiserja filma Žige Virca uspešno, od več kot šestdeset posameznikov in institucij so prejeli na stotine ur materiala. Z njihovo pomočjo je nastal nov in neobremenjen vpogled v duh časa in vsakdanjika prebivalcev Slovenije na križišču zgodovine. Na posnetkih označenih z datumi snemanja, vtisnjenih z videokamero, se v filmu Poletje 91, od poznega leta 1990 do poletja 1992, odvijejo pevski nastopi, izbor za mis Koroške, rojstni dnevi, poroke in druga praznovanja, pa tudi družbeno pomembni dogodki – plebiscit, razglasitev samostojnosti, desetdnevna vojna z oznanili bombnih napadov, odhodov na služenje v Slovensko vojsko in prihodov tankov JLA.

Osrednji del filma so res vojni dogodki, videni skozi prizmo udeležencev in opazovalcev, toda režiser Žiga Virc daje v filmu vedeti, da se je v tistem obdobju dogajalo tudi vsakdanje življenje občanov in vaščanov. V filmu ni politike, v nekaj sekundah pokažejo Milana Kučana in Ivana Krambergerja, ostalo pa so posnetki navadnih ljudi na poroki, plebiscitu … Zgodovinski observacijski dokumentarec, ki prinaša popolnoma nov in neobremenjen vpogled v duh časa in vsakdanjika prebivalcev Slovenije na križišču zgodovine. S pomočjo obsežne akcije zbiranja še nikoli videnih arhivskih in domačih video posnetkov film postavi gledalca v avdiovizualni časovni stroj in ga ponese v kaotično obdobje pred in med slovenskim osamosvajanjem ter po njem.

O tako kompleksnem obdobju naše zgodovine je bilo napisanih že mnogo knjig in posnetih mnogo filmov, kljub temu pa je še vedno ogromno tem nejasnih in neraziskanih. Zato tudi celovečerni dokumentarni film ni poskušal odgovoriti na prav vsa vprašanja. Lahko pa z distanco in celostnim pogledom na to obdobje ponudijo gledalcu vpogled v duh in emotivna stanja prebivalcev Slovenije tistega časa.

Zanimiv pogovor z ustvarjalci filma si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi