Poklon Jožetu Karlovšku – velikanu slovenske narodopisne kulturne dediščine

»Ornament je rastel iz ljudskega umetniškega čustva ter iz ljudskih navad in običajev,« je  zapisal Jože Karlovšek. Te dni mineva 60 let od smrti Jožeta Karlovška. Rodil se je leta 1900 v Šmarjeti pri Novem mestu. Od leta 1936 je živel in deloval  v Domžalah, kjer je 22. oktobra 1963 umrl. Bil je neutruden raziskovalec in strokovnjak za ornamentiko ter slovensko stavbno dediščino, raziskovalec ljudske umetnosti, gradbenik in slikar. Kljub temu, da je bil gradbenik, se je kot amaterski raziskovalec veliko ukvarjal s preučevanjem ljudske ornamentike, tako slovenske kot slovanske, pa tudi evropske nasploh. Iskal je korenine slovenskega narodnega sloga. S svojim neverjetnim opusom se je Jože Karlovšek zapisal med velikane slovenske narodopisne dediščine. Čeprav je v slovenskem merilu po mnenju mnogih opravil izjemno, neprecenljivo delo, je le-to prevečkrat utonilo v pozabo.

V Knjižnici Domžale so ob obletnici pripravili digitalno zgodbo z naslovom »Jože Karlovšek – velikan slovenske narodopisne kulturne dediščine«. Zgodba vsebuje celotno njegovo življenjsko pot in številne fotografije iz njegovega življenja in dela. Po privolitvi potomcev Jožeta Karlovška so v Knjižnici Domžale digitalizirali njegova dela in so prosto dostopna na Digitalni knjižnici Slovenije. V četrtek, 26. oktobra 2023, so se s prireditvijo, ki je potekala v domžalski knjižnici, skupaj z družino Karlovšek poklonili temu velikemu umetniku. Prireditve se je udeležilo veliko starejših Domžalcev, ki so poznali Jožeta Karlovška, med njimi tudi sin Matjaž Karlovšek ter vnukinja Katarina Karlovšek, ki sta spregovorila nekaj besed o delu očeta oziroma dedka. Prisotna je bila tudi direktorica Knjižnice Domžale mag. Barbara Zupanc Oberwalder. Prireditev je vodila Brigita Kranjec iz Knjižnice Domžale, za spremljajoči glasbeni program pa je poskrbel Matjaž Marinič. V vitrinah je na ogled postavljeno tudi nekaj njegovih knjig ter ornamentov.

Jože Karlovšek (1900 – 1963) je bil neutrudni raziskovalec in strokovnjak za ornamentiko ter slovensko stavbno dediščino, raziskovalec ljudske umetnosti, gradbenik in slikar. Izdal je več knjig in strokovnih člankov o slovenski hiši, slovenskem ornamentu in stavbarstvu. Bil je vnet zbiralec slovenskih bajk in pripovedk ter avtor prve ilustrirane knjige o slovenskih mitologiji. Povzpel se je med naše najvidnejše raziskovalce ljudskega blaga v gradbeništvu in slikarstvu ter s samosvojim načinom dela oral ledino na tem področju. Z neomajno vztrajnostno, predanostjo in ljubeznijo se je posvetil slovenskim ornamentom, ki so izraz lokalne kulture in predstavljajo neprecenljivo vrednost etnične vsebine. S svojim neverjetnim opusom se je zapisal med velikane slovenske narodopisne dediščine. Čeprav je v slovenskem merilu po mnenju mnogih opravil izjemno, neprecenljivo delo, je le-to prevečkrat utonilo v pozabo. Več njegovih originalnih risb in zapisov še vedno čaka na objavo.

Umetnikov sin Matjaž Karlovšek je poudaril, da je bil oče resen in delaven človek, ki je ogromno naredil na strokovnem in kulturnem področju, njegova zapuščina je enkratna in obsežna. »Oče je bil gradbeni strokovnjak, pisal je učbenike za srednjo šolo, bil je privatnik in podjetnik, ustanovil in zgradil je uspešno tovarno fine keramike Dekor v Ljubljani, ukvarjal se je z ornamenti, bil je raziskovalec slovenskega ornamenta in slovenske stavbne dediščine. Napisal knjigo Slovenski domovi, Slovenska hiša …, pisal je o starih bajkah in povestih, itd. Vesel sem, da se s Karlovškovimi dnevi na nek način vrača v Šmarjeto, kjer so obnovili tudi njegovo rojstno hišo, in trg, ter slednjega poimenovali po njem. Trg je zdaj biser Šmarjete in ima veliko perspektivo v turizmu, gostinstvu,« je povedal.

Vnukinja Jožeta Karlovška Katarina Karlovšek je pred nekaj leti zasnovala kolekcijo Slovenski ornament Jože Karlovšek, ki danes ponuja več kot 60 različnih izdelkov za poslovna, protokolarna in suvenir darila. S kolekcijo nadaljuje njegovo delo in ohranja našo bogato kulturno dediščino slovenskega ornamenta. Katarina je na prireditev prišla v obleki, katero so krasili slovenski ornamenti. Jožetova vnukinja Julija Karlovšek je ljubiteljska slikarka, s slikarstvom se ukvarja že 10 let. Veliko inspiracije za svoje slike najde tudi v slovenskih ornamentih, ki jih rada interpretira na sodoben način.

Publikacije

Ornamentika in narodopisje:

  • Jože Karlovšek (1928): Slovenska hiša. Ljubljana : O.S.G.T., 1. Stavbni motivi. 2. Stavbe in pohištvo
  • Jože Karlovšek (1935 in 1937): Slovenski ornament: 1. Zgodovinski razvoj. V Ljubljani : Udruženje     diplomiranih tehnikov. 2. Ljudski in obrtniški izdelki. Ljubljana : Kleinmayr & Bamberg.
  • Jože Karlovšek (1938): Umetnostna obrt: splošen razvoj in naš slog. V Ljubljani : Obrtniško društvo
  • Jože Karlovšek (1939): Slovenski domovi. V Ljubljani : Kleinmayr & Bamberg
  • Jože Karlovšek (1957): Osnova in razvoj ornamenta. Ljubljana: [s.n.]
  • Jože Karlovšek (1959): Keramiška obrt in industrija na Slovenskem. Ljubljana (s. n.)
  • Jože Karlovšek (1959): Slovenske bajeslovne in pripovedne podobe(neizdana, ostala v rokopisu). Izdana 2016 (Društvo Slovenski staroverci).

Stavbarstvo:

  • Jože Karlovšek (1951): Gradbeni elementi. 10, Hišna kanalizacija in sanitarna oprema/ [sestavila Miroslav Kos in Jože Karlovšek; s sodelovanjem Franceta Dolničarja]. Ljubljana: Državna založba Slovenije.
  • Jože Karlovšek (1951): Gradbeni elementi. 8, Strešne konstrukcije: skripta za visoke in nizke gradnje / [sestavila [in risala] Jože Karlovšek in Vladimir Mušič]. Ljubljana: Državna založba Slovenije
  • Jože Karlovšek (1956): Gradbeni elementi: besedilo. snopič XII, Obrtniška dela. Ljubljana: Gradbena srednja šola
  • Jože Karlovšek (1958): Gradbeni elementi: besedilo: skripta za visoke in nizke gradnje. snopič VI, Oboki. Masivni stropi. 2. dopolnjena izdaja. V Ljubljani : Gradbena srednja šola LRS

Diafilmi:

  • Verstvo starih Slovanov, 1958
  • Začetek splošnega in razvoj slovenskega ornamenta, 1958

Zgodbo o njegovem življenju in delu si lahko preberete na Kamri.

Njegove knjige, ki jih je digitalizirala Knjižnica Domžale lahko prebirate in do njih prosto dostopate na povezavi tukaj.

Knjižnica Domžale se zahvaljuje družini Karlovšek, predvsem Katarini Karlovšek in Matjažu Karlovšku za pomoč pri izvedbi projekta.

Prireditev ob 60-letnici smrti Jožeta Karlovška si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar, Foto, video: Miro Pivar

Tagi