Pogovor z Matjažem Brojanom o knjigi “Stoletje nogometa v Domžalah”

Ob visokem jubileju, 100-letnici Nogometnega kluba Domžale, je Matjaž Brojan, domžalski kronist in zvesti spremljevalec nogometnega dogajanja, napisal obsežno monografijo o zgodovini nogometne rumene družine. Zajetna monografija domžalskega upokojenega novinarja in publicista Matjaža Brojana z naslovom Stoletje nogometa v Domžalah na 256 straneh prinaša celostni pregled delovanja kluba od leta 1920 naprej. Knjiga je nastala ob majhnem uredniškem zboru, ki so ga sestavljali Matjaž Brojan, Viki Mav ter Rajko Ziherl.

V pogovoru, ki ga je v Slamnikarskem muzeju vodila Cveta Zalokar, je Matjaž Brojan dejal, da se ustanovitev nogometnega kluba v Domžalah  ni zgodila med prvimi v Sloveniji, bili so pa precej hitri za prvimi nekaj klubi. Pred sto leti se je zgodilo, da so športu predani mladi Domžalci stopili skupaj in 7. novembra 1920 opravili ustanovitveni občni zbor, na katerem so izbrali za svoj klub tudi ime. Odločili so se za DISK, kar je pomenilo Domžalski internacionalni športni klub.  »Internacionalni klub so opravičili z dejstvom, da se je vanj vključilo poleg večinskih Slovencev tudi nekaj Tirolcev, Hrvatov in  Čehov. To dejstvo, da je bil v Domžalah ustanovljen nogometni klub, je izjemno razveselilo množico mladih v tedanjih Domžalah, ki so se za nov šport v kraju množično navdušili,« je dejal Matjaž Brojan.

V knjigi »Stoletje domžalskega nogometa« je tudi slika Športnega kluba Disk iz  leta 1924.  Matjaž Brojan  je v zgodovini domžalskega nogometnega kluba pustil tudi svoj osebni prispevek. »Moji spomini sežejo najbolj v preteklost, ko je bil nogometni stadion ob nekdanji Polakovi usnjarni že zgrajen, živo pa se spominjam tekem po letu 1950, ko me je oče kot otroka redno jemal na tekme,« je v pogovoru dejal Matjaž Brojan. Kot dijak je odšel v Koper, kjer je končal gimnazijo, ob tem pa v tamkajšnjem nogometnem klubu igral v mladinskih kategorijah. Matjaža so opazili leta 1962  tudi v Ljubljani in ga uvrstili kot branilca v slovensko mladinsko reprezentanco, čeprav le za dve tekmi. Nekaj sezon je odigral za prvo moštvo Domžal na mestu desnega branilca. Igrali so v I. razredu Ljubljanske nogometne podzveze lige z ne preveč vidnim uspehom. Po nekaj sezonah je končal aktivno športno pot in se posvetil športnemu novinarstvu, to je dejavnosti, ki mu je sedaj zelo pomagala pri ustvarjanju monografije »Stoletje nogometa v Domžalah«.

V nadaljevanju je Matjaž dejal, da so se v ogromno druščino navdušencev za nogomet  pred stoletjem vključili tudi mladi Domžalci. Doli, južno do novega domžalskega pokopališča na kraju, ki mu od nekdaj pravijo Hudlje, so v nedeljskih popoldnevih prinesli nekaj lesenih prečk in stativ, postavili gole  in začeli svoje veselje, nogomet po domžalsko. Žoga, ki so jo  brcali sprva bosi, je bila doma na Češkem, od koder jo je prinesel takratni študent na tujem Stanko Skok, poznejši inženir in sin takratnega župana. Ko je bilo ob nedeljskih večerih brcanja konec, so si gole naložili na rame in jih odnesli v Domžale, kjer so počakali do naslednje nedelje. V grbu kluba so imeli naslikano klobaso, to pa zato, ker so po tekmi vedno bili pogoščeni z klobaso.

Z moderatorko Cveto Zalokar sta se dotaknila  tudi današnjih dni domžalskega nogometa. O igranju v evropski ligi z velikimi klubi, ki so jih domžalčani tudi premagovali, o manj prijetnih neuspehih v domači nogometni ligi, o zvestobi zvestih navijačev kluba, ki kljub slabšim uspehom ostajajo zvesti rumeni družin …

Ob koncu je Matjažu Brojanu za izjemno knjigo čestital Matej Oražem, športni direktor rumene družine ter podaril Matjažu šopek in posebej natisnjeno spominsko vstopnico za tekme NK Domžale.

Več o bogati stoletni zgodovini rumene družine NK Domžale pa v videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi